Kultúra

Újra koncertezik az LGT

2013-ban a sportarénában zenél a Loksi.

2013. február 15-én a Papp László Budapest Sportarénában zenél a Lokomotív GT. A zenekar közel harminc éve nem lépett fel hagyományos koncerthelyszínen.

“Már elbúcsúztunk néhányszor, ezért a jövő februári koncertünknek az Újrahasznosítás címet adjuk. Azért lesz ismét LGT, mert sikerült megteremteni egy olyan fellépés anyagi és technikai feltételeit, amelyet mi négyen szeretnénk. Még bírjuk fizikailag, talán szellemileg is és egy csomó játszanivalónk van” – mondta Presser Gábor, az LGT alapítója, billentyűse, dalszerzője, énekese. A koncert maratoninak ígérkezik, mint Pici bácsi megjegyezte eddig sem voltak rövidek az LGT-show-k, de most minden idők leghosszabb bulijára lehet számítani.


Fotó: Neményi Márton

A zenekar tavaly volt 40 éves, de nem különösebben ünnepelte meg az évfordulót, mindössze egy Zorán-koncerten álltak össze két szám erejéig. Úgy is fel lehat fogni, hogy a csendes ünneplés kitolódik, és az Arénában ér majd véget – mondta Presser.

A zenész a HIR24-nek elmondta, hogy “kényszeresen összeállnak” néha, és játszanak, de ezt mindig generálja valami. “Két éve több koncerterendező is megkezdte a piszkálásunkat, a végén a Showtime ajánlatára szavaztunk.” Az Aréna-koncert azért lesz különleges, mert nagy fedett térben nem nagyon játszott a zenekar, amely inkább a nyitott koncerthelyszíneket kedvelte eddig. Presser szerint ez nem különösebben kíván más rákészülést, reméli, hogy a hangtechnikusok meg tudják teremteni a kiváló hagzást.

A zenekar még nem próbál, de már sokat vitatkozik azon, milyen dalok kerüljenek be a repertoárba. Van néhány olyan dal – például az Ilyen a box, az Álomarcú lány vagy a Neked írom a dalt – amit nem lehet nem eljátszani. Mint Presser mondta, “mivel húszévente egyszer játszunk, ez elviselhetővé teszi számunkra ezeknek az agyonjátszott daloknak az előadását. is.” Presser elképzelhetőnek tartja, hogy a próbák során új dalok is születnek, de ezt előre nem lehet látni.

Az 1971-ben alakult LGT évtizedeken át a magyar zene meghatározó együttese volt. Hivatalosan 1992-ben búcsúztak a közönségtől a Nyugati pályaudvaron, de azóta többször is összeálltak, legutóbb 2007-ben a Sziget nulladik napján.

Az Aréna-koncertre a jegyárusítást 2012. május harmadikán kezdik.

“Már elbúcsúztunk néhányszor, ezért a jövő februári koncertünknek az Újrahasznosítás címet adjuk. Azért lesz ismét LGT, mert sikerült megteremteni egy olyan fellépés anyagi és technikai feltételeit, amelyet mi négyen szeretnénk. Még bírjuk fizikailag, talán szellemileg is és egy csomó játszanivalónk van” – mondta Presser Gábor, az LGT alapítója, billentyűse, dalszerzője, énekese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik