Kultúra

A tévében: leküzdendő akadályok

Goldie Hawn menekül, Anne Hathaway játszani próbál, Billy Bob Thornton repülni, Pam Grier pénzt akar, Armand Assante pedig eljutni Kosovóba.

18:50, film+, Sugarlandi hajtóvadászat
Steven Speilberg és Hollywood szinonímák, mégis a korai Spielberg-filmeken érezni, hogy a hollywoodi kereteket szinte szétfeszítve, de legalábbis recsegtetve csinál filmet – a Párbaj mindenképpen ilyen, de a Sugarlandi hajtóvadászat hasonló. Egy nő látogatja meg a férjét a börtönbe, és szökésre veszi rá, mert gyereküket a gyámhivatal nevelőszülőknek akarja adni. A szökés után azonban belebotlanak egy rendőrbe, akit túszul ejtve menekülnek tovább. A rendőrség azonban előbb-utóbb utoléri őket. Akciófilm, dráma, sorsok – komoly film ez az ifjú Goldie Hawn remeklésével és Zsigmond Vilmos “szokás szerint” remek operatőri munkájával.

20:10, m1, Jane Austin magánélete
Sokszor van abban valami visszás. amikor nagy hollywoodi sztárok eljátszanak valami angol (vagy más) klasszikus művet, kosztümöt vesznek, és persze “nagy alázattal, és megtiszteltetve”, de kimondatlanul szinte végig magukat lesve a tükörben (és nekem attól kéne elájulnom, hogy X. vagy Y. micsoda színész) leraknak az asztalra egy filmet, amit otthon a társaságban a sznoboknak bólogatva vezetnek elő. De az is előfordul, hogy egy sztárról kisül, színész is. Anne Hathawaynek eddig kevés alkalma volt színészi tehetségét megmutatni, ez a film még a Rachel esküvője előtt készült (2007-ben), tehát lényegében ez volt ez első alkalom, hogy Jane Austin, a híres angol írónő alakját magára öltve megmutathassa, igazi színész. James McAvoy ebben az évben csinálta a Vágy és vezeklést, óriási siker, szinte már idegenül érezte magát, ha épp nem 19. századi jelmezben volt – ő már ekkor túl van pár nagy szerepen. A feladatot csak nehezíti, hogy a rendező Julian Jarrold nem szakmája nagymestere. De lényegében mindegy – igazából egy jó ritmusú másfél óra az angol romantikában, kastélyok és kutyák között már nem rossz eredmény. 

20:30, m2, Családi űrutazás
Hogy Billy Bob Thornton pozitív karaktert játszon, az ritka, mint a fehér holló. Ebben a családi filmben egy lehetséges űrhajóst játszik, aki azonban apja halála miatt ki kellett lépjen a programból, hogy visszatérhessen a családi vállalkozás élére. De űrhajózni akar, ezért fiával rakétát épít a kert végében. De a hatóságok meg akarják akadályozni a repülést – a férfi azonban nem hagyja magát elnyomni. A film érdekessége még, hogy Virginia Madsen mellett a mostanság épp Budapesten John McClane-kedő Bruce Willis is szerepel benne.

21:00, Viasat3, Jackie Brown
Nem ez volt a legerőteljesebb Tarantino-film, de tán az egyik legszimpatikusabb, legkevésbé a jófejségek és a bármilyen ideológiával fetisizált erőszak filmje. A főszereplő Pam Grier a 70-es években brutálisan jó csajként brutális jó csajokat alakított a Tarantino által annyira kedvelt B-filmekben. A rendező lábfetisizmusát Bridget Fonda jelenléte elégíti ki, Rbert De Niro pedig eljátszhatott egy radírdarab egyszerűségű alakot. 

0:45, Duna TV, California Dreamin’
Cristian Nemescu a román új hullám frontvonalában kezdte sajnálatosan rövid pályáját, melyet egy autóbaleset végzett be. És ez a baleset az oka annak is, hogy ez a film befejezetlen maradt. A történet nem feledi a román groteszk hagyományait: egy NATO-radar kell eljusson Koszovóba 1999-ben, azaz a háború idején, de egy román kisvárosban a szállítmányt feltartóztatja egy konok állomásfőnök, akit semmilyen érv nem hat meg. A parancsnok (játssza Armand Assante) gondját nehezíti, hogy a helybéliek életük szerencséjét akarják megcsinálni az amerikai katonák kényszerű közellétével, és mindent bevetnek az ügy érdekében. A film 150 perces, így vélhetően kevesek fogják végignézni, de rögzítése és alkalmasabb időpontban való megtekintése erősen ajánlott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik