Kultúra

Oslo, augusztus [filmpremier]

Lírai, de nem alibizős film az élet értelméről és egyéb apróságokról.

A Szerzők című 2006-os film zavarba ejtően céltalanul tébláboló cselekménye, hideg színei a film egykori nézői fejében könnyen hagyhattak valami kis motoszkálást, valami furcsa “ez vajon mire megy ki”-érzést, és nincs ez másként a rendező, Joachim Trier (Lars von Triernek nem rokona) második filmjével sem, amelynek főszerepét ugyanúgy a Szerzőkből ismerős Anders Danielsen Lie játssza. Egy rehabilitációs intézetben a drogról leszokni igyekvő fiatal férfi kap egy napot, hogy Oslóban töltse álláskereséssel, de ez a nap szembenézéssé válik – megelőző élete mellett önmagával, a jövőjével és a félelmeivel. A film eredeti címében az augusztust követő 31-i dátum egyértelmű utalása az őszre – de vajon Anders egynapos útja milyen hajnalra virrad?

A filmben leginkább a sors térbeliségét érezzük tán furcsán, ki nem mondva, ahogy a harmincas Anders meglát(ogat)ja középosztálybeli életüket kezdő barátait, az egykor ígéretes tehetségeket, az egykor szépeket, az egykor szabadokat. De mi van azokkal, akik folytatják az ifjúkort? Azok tán még szánalmasabbak, erőltetetten próbálják játszani az ifjút. Anders (ki nem mondva, de éreztetve) soha nem akar szembetalálkozni megalkuvó-“révbe ért” férfiként az egykor amiciózus fiatalemberrel Karinthy módjára, és (szinte kimondva) ki van éhezve az igazi szeretetre. Ugyanakkor önző, igazságtalan és arrogáns is tud lenni – erre az emberi lényre hull Oslo nyarának utolsó fénye.

Ez az egzisztenciális szonáta a maga érzékenysége és finomságai ellenére is keményen szembenéz pár kérdéssel – nem rágja őket a szájunkba Hollywood módjára, de sokszor a súgás erősebben zúg, mint kilowattok ezrei. Anders Danielsen Lie visszafogott, eszköztelen játéka tökéletes, azok, akiknek pedig van füle a hallásra, ezek után már erősen fogják várni Joachim Trier következő (remélhetőleg nem hat év múlva elkészülő) filmjét.

Kinek ajánljuk: Bachot szerető, elgondolkodó alkatúaknak

Kinek nem: akik jól szórakoztak a Torrente 4-en

Itt tekinthető meg a film előzetese

 

Oslo, 31. august – színes, feliratos, norvég filmdráma, 95 perc, 2011, rendező: Joachim Trier, író: Pierre Drieu La Rochelleforgatókönyvíró: Joachim Trier, Eskil Vogt, zeneszerző: Torgny Amdam, Ola Flottum, operatőr: Jakob Ihre, producer: Hans-Jorgen Osnes, Yngve Saether, vágó: Olivier Bugge Coutté, Gisle Tveito, szereplő: Anders Danielsen Lie (Anders), Hans Olav Brenner (Thomas), Ingrid Olava (Rebecca), Anders Borchgrevink (Oystein), Andreas Braaten (Karsten), Malin Crepin (Malin), Petter Width Kristiansen (Petter), Emil Lund (Calle)

Hazai bemutató: 2012. április 27.

Forgalmazza a Cirko Film

Ajánlott videó

Olvasói sztorik