Kultúra

A tévében: csupa rögvaló

Ma ritka módon szinte csak a (múlt, jelen és jövő) valóság(á)hoz kötődő műsorokat ajánlunk BL-meccstől börtönriporton át a jövőkutatásig.

20:15, Digi Sport, Real Madrid-Bayern München
A Bajnokok Ligája jól kitalált, jól működő kupasorozat, egy baj van vele: túl sok a lapos meccs. Olykor még a sok gól ellenére is kiszámítható, érdektelen meccsek sokasága látható, míg az Európa Liga sokszor kisebb nevű csapatai izgalmasabb összecsapásokat vívnak. A vége felé járván is sokáig ez vol a helyzet, de a Bayern-Real meccs tán szabályerősítő kivételnek volt tekinthető. Ennek a meccsnek a visszavágója korántsem olyan lefutott, mint amilyennek tűnhet egy már lényegében bajnok Reallal a félelmetes Cristiano Ronaldóval a frontvonalban – mert a németek mégiscsak németek. (Meg brazilok, törökök.)

21:30, m1, Bábel
Al Ghaoui Hesna (ejtsd: algaui heszna) remek riporteri képességeit most egy világjáró magazinban kamatoztatja, amely épp nem polgárháború sújtotta, szenvedés tépte vidékekre kalauzol, hanem különböző érdekes, kevésbé lelombozó helyekre. A ma esti műsorban a jövőkutatással ismerkedhetünk meg, illetőleg remélhetőleg kaphatunk egy képet a mából, hogy miként élünk majd 20-50 év múlva. És valószínűleg máshogy, elvégre manapság 30 év alatt fel előre nem mérhető változások sokasága történhet (1982-ben ki gondolt az internetre?). De a műsorban láthatunk a közeljövőben elterjedő sebészi műszerek és megoldások mai működését is. 

22:00, Discovery Channel, Titkok a fekete dobozból – Robotpilóta-hibák
Folytatjuk a repüléstől elriasztó sorozat ajánlását (egy vasúti-hajózási konzorciumtól valami miatt ingyenjegyeket kapott az egész szerkesztőség…): a ma esti műsorban az elvileg biztonságos és holtbiztos robotpilóta gondolta, hogy pár alkalommal Kubrick 2001 Űrodüsszeiájának Hal nevű számítógépét utánozza – és a végeredmény cseppet sem viccesen pár száz halott. Bátak repülőút előtti estén is idekapcsolanak. 

23:30, m1, Árnyékban harcolók – Európai ellenállók a nácizmus ellen
A köztévé nagyon helyesen teszi, hogy látszólag feleslegesen, sokadszor ismételve, megint előveszi az antifasiszta harc történetét ezzel a 2011-es dokumentumfilmmel, elvégre akadt pár jel mostanában akár a Parlamentben (tiszaeszlári vérvád), akár a neten (Hitler-dicsőítő-mentegető honlapok), ami bizonyítja, hogy sokan nem tudják, mi volt a fasizmus, a nácizmus, milyen tettek kötődnek hozzájuk, illetve a kései híveik kiknek az önfeláldozó, alázatos és tiszteletre méltó emlékéet gyalázzák meg (az áldozatokról nem is beszélve). Bernard George rendező magyarországi érintettekkel beszélgetett. 

0:00, National Geographic, Élet a rácsok mögött II: mobil-háború
A börtönökben mára egyre nagyobb gondot jelent a mobilok becsempészése, amelyekkel az elítéltek, őrizetesek perük tanúit zaklatják, avagy csak simán folytatják tovább bűncselelkényeik szervezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik