Kultúra

A tévében: valami megrendül

Megrendül a hit Bergmannál, eldől, ki jut elsőnek a döntőbe, valaki rengeteg pénzt nyer, az oroszlánok fogynak, a házaspárok meg veszekednek.

20:00, Duna TV, Tükör által homályosan
Na, itt egy film azoknak, akik a tévé szó hallatán csak legyintenek, cirkuszt, kenyeret emlegetnek, és már rég guppikat etetnek a képcső egykor villódzó terében. Ingmar Bergman 1961-es filmje hitről, Istenről beszél a maga halk, de konok és következetes módján szigorúan fekete-fehérben, kivételes színészi munkával – Harriet Andersson, Gunnar Björnstand, Max von Sydow főszereplésével.

20:30, TV2, Barcelona-Chelsea, BL-elődöntő, visszavágó
Ma eldől, ki jut a BL döntőjébe, és erre a papírforma alapján a Barcelonának van nagyobb esélye, elvégre a Chelsea-nek nem lesz még egyszer olyn szerencséje, hogy a katalánok kihangynak mindent, ő meg egy helyzetből egyet belő. De persze a foci attól szép sport, hogy bármi megtörténhet. Főleg egx elődöntőben, ahol a Chelsea 1-0-ról indul a hétvégén gyakorlatilag a bajnoki címet elveszítő Barcelona ellen.

20:40, m1, Lottózsonglőrök
Most, hogy már majd’ 3 milliárd forint pihen a lottókalapban, aktuális lett ez az 1998-as klasszikus, rendezőjének eddig legjobb (és első) filmje. Kirk Jones alkotásában egy 52 fős kis délír falu egyik tagja megnyeri a lottófőnyereményt, majd elmúlik ebből az árnyékvilágból. Két ismerőse elhatározza, megakadályozzák, hogy a nyeremény visszaszálljon az államra, mitán a nyertesnek nem voltak örökösei. De ehhez be kell avatni a tervbe az egész falut. Vígjáték az O’Shea-k és O’Sullivanek, illetőleg az érthetetlen angol akcentus és recsegős ír nyelv földjén.   

22:00, National Geographic, Az utolsó oroszlánok
Gyerekkoromban az iskolai kölcsönkönyvtár szegényes felhozatalából az egyik slágerkönyvnek számított az Elza kölykei, a műanyag védőfóliával borított, fekete-fehér képekkel teli könyv egy oroszlánoknak elkötelezett asszony életéről szólt (rémlik, volt egy szovjet regény is hasonló szereplőkkel), ahogy megismeri és megszereti az állatok királyi dinasztiáját. Erős déja vu-érzése lehet tehát sokaknak, amikor ezt az ismeretterjesztő filmet megnézik, melyben a botswanai Okavango-mocsár ban élő oroszlánok sorsának alakulását lehet figyelemmel kísérni, ezúttal egy elhivatott házaspár tevékenységének köszönhetően. 

23:00, Filmmúzeum, A rózsák háborúja
Danny DeVito nem követte Hollywood láthatatlan etikettjét, amikor filmjének olyan véget faragott, amilyet, ettől még ez a házassági vígjáték, mely az amerikai Csapd le, csacsi!-nak is nevezhető, teljesen rendben van, sőt tanulságos is. Michael Douglas és Kathleen Turner klasszikus párosának klasszikus alakítása (melyhez hab a tortán a rendező kis szerepe) úgy mutatja be humorral tele a házasélet válságát, hogy azért sokszor a hideg futkos a háton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik