Kultúra

Paprika bolygó a Széll Kálmán téren

Szemétből is lehet várat építeni - erre és a társadalmi felelősségvállalás fontosságára hívta fel a figyelmet pénteki flashmob akciójával a Phiren Amenca (Járjatok velünk!) egyesület.

A Széll Kálmán téren – pár hónapja Moszkva térnek nevezték – perdült táncra egyszerre több mint húsz fiatal péntek kora délután. A franciákból, bolgárokból, olaszokból, észtekből, romákból, ukránokból, szlovákokból, dánokból, szerbekből és magyarokból álló csoport egy új bolygót helyezett el a Nap-rendszerben, a járókelők ámulatára.


Visszafogott flashmob külföldiekkel
Fotók: Neményi Márton

Egy új bolygót hoztak létre, méghozzá mások által kidobott „szemétből”. A Paprika bolygó névre keresztelt új égitesten a részvevők szerint mindenkinek helye és hasznos szerepe van.

A flashmob a Phiren Amenca (Járjatok velünk!) Nemzetközi Önkéntes Szolgálati Hálózat egyhetes szemináriumának programpontja volt. A budapesti székhelyű hálózat fő feladata a külföldön önkéntes szolgálatukat végző fiatalokkal való együttműködés, valamint küldő és fogadó szervezeteik koordinálása.

„A közös munka során az önkéntesekre nehezedő terheket, szolgálati helyeiken őket ért sikereket és rájuk váró kihívásokat dolgoztuk fel, formális és kooperatív módszerek segítségével. Emellett szó volt a romák történelméről, kultúrájáról, médiareprezentációjáról, hiszen az önkénteskedés is sok esetben roma környezetben zajlik.” – mondta el a Hír24-nek Herfort Marietta, a szeminárium egyik szervezője.


Törzsközönség

A fiatalok munkája sokszínű, és a szeminárium remek lehetőség a tapasztalatcserére: a nyelvtanítástól a különböző közösségfejlesztő programokon keresztül az adminisztratív munkákig sok minden tartozik ide. Mindezért fizetést nem kapnak, csupán az adott önkéntes programhoz rendelt zsebpénzből gazdálkodnak a fiatalok.

Welcome the planet paprika – Üdvözöljük a Paprika bolygón!

Szerettünk volna valami figyelemfelkeltő dolgot alkotni, megmutatva hogy a világban tudunk egymással dolgozni, együttműködni, élni. Ezért is mentünk el csütörtökön a Szemét Álmok Egyesülettel, lomizni. A külföldi résztvevők interjúkat is készítettek a lomizókkal, amit szeretnénk majd megosztani. Sok újrahasznosítható dolgot találtunk. A virágtól elkezdve, a játékokig. Arra akartuk felhívni a figyelmet, hogy a szemétből is lehet hasznos dolgokat készíteni, építeni. Ugyanúgy, ahogy nincs haszontalan szemét, nincsenek haszontalan vagy jelentéktelen társadalmi csoportok sem – közölte a szervező.

Meg kell hagyni tényleg kreatív bolygót varázsoltak, rattanfotelből, egy hatalmas golyóból és persze paprikadarabokból, némi virágból.  Íme:

Kik laknak a Paprika bolygón?

A szeminárium résztvevők szerint azok élnek a bolygón, akik szerint fontos a szabadság, a békés együttélés. Nincsenek égető társadalmi kérdések, problémák. Nincsenek határok országok között, mindenki egyenlő.


Utójáték

A Paprika bolygó estig maradt a Széll Kálmán téren, ahol a szervezők megfigyelték a járókelők reakcióit. Hogy ezután hova kerül, az alkotók közösen fogják eldönteni. „Minden szemináriumon szeretnének valami maradandót alkotni”- hangzott el zárószóként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik