Kultúra

Mocsokváros utcáin [filmpremier]

Az önjelölt zseni, alkoholista és hajléktalan apa 18 év után felkeresi fiát. Az Egy fiúról rendezőjének új filmjében Robert De Niro ismét taxisofőr szerepben látható. Ezt látni kell!

Nick Flynn író szeretne lenni, de novellái és verskezdeményei rendre a szemetesben kötnek ki. A srácot apja kisgyerekként elhagyta, imádott anyja is halott. Lézengés az élete, aztán egy hajléktalanszállón kezd el dolgozni, aminek legalább van értelme. Segít megállítani, vagy legalább lelassítani a nála szerencsétlenebbek mélyrepülését. Egy nap felbukkan lecsúszóban levő apja, Jonathan, és segítséget kér, majd eltűnik. Nick összezavarodik: tényleg a világ legnagyobb lúzere nemzette? És ha igen, milyen örökség és sors vár rá? Képes-e megmenteni azt, aki egyszer már cserbenhagyta? Egyáltalán, túl tud lépni a fájdalmán, és meg tud neki bocsátani?

 

Vannak filmek, amik nagyon mélyre mennek. A vége főcím után az ember csak kiszédül a moziból és zakatol a lelkében mindaz, amit látott. Egy darabig beszélni sem tud. Ez a film is ilyen darab. Öszintén és kendőzetlenül szól családi viszonyokról, az önutálatról, a megbocsátásról, a függőségekről, az önmegvalósításról, a hajléktalanok életéről, csak győzzük sorolni. Pedig külön-külön is megállnák a helyüket, de olyan, mint az élet: egyszerre történik benne minden. Hatására megmozdulnak a mélyben betokozódott traumák, elkezdenek a felszínre jönni, és a tudat fényében talán sikerül a helyükre tenni őket.

Óriási szerencséje a valódi, íróként sikeressé vált Nick Flynn-nek, hogy élettörténetét maga Robert De Niro karolta fel, és vállalta, hogy eljátssza az utcán alvó, piás, koszos, büdös, olykor elképesztően idegesítő apát. A család kicsi kincséből ismert, csillogóan tehetséges Paul Dano is szépen hozza a szárnypróbálgató fiú figuráját Paul Weitz filmjében. A mi óriási szerencsénk pedig az, hogy mindez elérhető közelségbe hozza ezeket a problémákat.

Kinek ajánljuk?

Akiknek van bőven feldolgozandó élmény a puttonyukban. Akik nem félnek szembesülni a hajléktalankérdéssel.

Kinek nem ajánljuk?

Akiknek az a jelmondata, hogy mindenki a maga szerencséjének pogácsa.

Being Flynn – színes, feliratos, amerikai filmdráma, 100 perc, 2012. Rendezte: Paul Weitz. Szereplők: Robert De Niro (Jonathan Flynn), Paul Dano (Nick Flynn), Julianne Moore (Jody Flynn), Olivia Thirlby (Denise), Eddie Rouse (Carlos), Steve Cirbus (Jeff), Lili Taylor (Joy), Victor Rasuk (Gabriel), Wes Studi (Captain). Forgalmazó: Big Bang Media.

Hazai premier: április 19.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik