Kultúra

A tévében: régmúlt esetek

A vietnami háború és az afrikai történelem mocskos részletei mellett Csehov életének helyszíneit és kappadókiai érdekességeket is láthatunk ma.

21:00, Filmmúzeum, A szakasz
Kvízjátékba illő kérdés: melyik filmben játszott együtt Charlie Sheen, Johnny Depp, Willem Dafoe és Forest Whittaker? Oliver Stone 1986-os filmje a vietnami háborús trauma feldolgozásának kései, de szükséges állomása volt, amit a négy Oscar is jelez. Mert addig kevés szó esett a drogokról, a rasszizmusról, a szadizmusról és a katonák egymásközötti vitás ügyeinek fegyveres elrendezéséről. Azonkívül a csatajelenetek is Stone tapasztalatainak megfelelően kuszák, kaotikusak. Kár, hogy a rendező mára unalmas és önfényező filmekre képes csak.

21:20, Viasat3, Az elszánt diplomata
Fernando Meirelles a remek Isten városa után sztárokkal csinálhatta meg ezt a John le Carré-adaptációt. Miután egy fehér aktivista (Rachel Weisz tündököl) meghal Afrikában, férje (Ralph Fiennes), a visszafogott diplomata elkezd nyomozni az eset után, és kiderül, összeesküvés áll a dolgok hátterében – ebben le Carré nem olyan rossz. A filmben látható még Bill Nighy (Igazából szerelem), Pete Postlethwaite és az a Hubert Koundé is, aki Enyedi Ildikó Simon mágusában és A gyűlölet című filmben is szerepelt (ezeket a port.hu nem mutatja a neve alatt).

21:20, Duna World, Csehov nyomában…
Nem rossz kaland végigjárni a 19. századi orosz realizmus és a világirodalom egyik legnagyobb alkotójának fontosabb élethelyszíneit, még ha ez olykor nem is több sznob ábrándozásnál. A 2010-ben születésének 150. évfordulóját ünneplő Oroszországban amúgy meglepő rendben és épségben maradt meg számos kultikus csehovi hely, tárgy. Komár István dokumentumfilmje. 

22:25, Spektrum, Világ a város alatt
A sorozat nagyvárosok alatti régi romvárosokat, föld alatti helyeket mutat be. Kappadókia az ókorban fontos birodalom volt, ma is állnak az ókeresztények sziklába vájt lakjai, templomai, illetve kedvelt turisztikai célpont a tündérkémények, melyek érdekes formájú sziklaalakzatok. Göremében nemzeti park is található – hogy pontosan hogy is illeszkedik a sorozat címéhez és alapvető tematikájához a hely, csak a megtekintés után lehet megválaszolni. De mindegy is, elvarázsolt, gyönyörű helyet ismerhetünk meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik