Kultúra

A tévében: harc az életért

Harc a sportban (foci, hoki), harc a fikcióban (Leonardo DiCaprio), harc az identitásért, harc az emlékezésért lágerben született gyerekként.

20:00, sport2, Magyarország-Ausztria
A hokiválogatott tán a legnehezebb ellenféllel játszik ma a Divízió I-es VB-n Szlovéniában. 1977-ben nyertünk ellenük utoljára, a 12. meccset jó lenne behózni, de nayon neház lesz – mint ahogy eddig minden meccs (igaz, az osztrákok nélkülözik legjobbjukat, az NHL-es Thomas Vaneket). A szlovénok elleni meccs (melynek eredménye a cikk megírásának pillanatában még nem ismert) nyilván kihat majd erre az összecsapásra is, de tudjuk, a magyar hokiválogatott olyan csapat, amely a nehéz pillanatokból is erőt tud meríteni. Hajrá, immáron negyedszerre. (ez a meccs az ismétlése a 16:05-kor kezdődő élő adásnak, amely a sport1-en látható.)

20:55, Story4, Európa Liga
Ez a kupasorozat is a végéhez közeledik, A negyeddöntőkre eldőlt, új bajnokot avat az UEFA ebben a sorozatban, most pedig az is tudható, hogy egy spanyol csapat biztos lesz a döntőben, hisz az egyik elődöntőt az Atlético de Madrid és a Valencia vívja, míg a másikat a Sporting Lisboa az Athletic Bilbaóval. (Nem is nagyon abszurd feltételezés, hogy a BL és EL döntőit csak spanyol csapatok vívják – ebből is látszik, hogy melyik a legerősebb európai bajnokság.) Bármelyik meccset is választja a csatorna, biztos lesz olyan izgalmas, mint a keddi Bayern-Real.

21:00, Filmmúzeum, A part
Akinek elég volt a sportból, Danny Boyle, a csodálatos részletek rendezőjének filmjét ajánlom. Aki mindig magába húzó, elbűvölő világot alkot, minden egyes jelenetét körüljárja, minden részletre gondol, hogyy aztán a filmje egésze szétessen – így járt A part is, melyben Leonardo DiCaprio egy titkos szigetre jut el két franciával meg egy idősebb brittel. Előbbiket Guillaume Canet és a csodaszép Virginie Ledoyen játssza, utóbbit pedig a remek Robert Carlyle. És még Tilda Swinton is feltűnik a pazar színen – megéri meg/újranézni a filmet. 

23:05, m2, Allah minden napján szaladnak a lovak
Mit tudunk a budapesti, magyarországi muzulmánokról? Török étkezdékben dolgoznak, hamis dollárt árulnak a Váci utcában, és hasonló hamis közhelyeket. Kis Anna dokumentumfilmje bemutat pár sorsot, melyek közül leginkább egy fiatalemberé és egy idős muzulmáné kibontható – a kezdet és a vég, asszimilációs, öntudati, önismereti kérdések egyfelől, kettős identitású, kialakult életstílusú, kalandos életpálya másfelől. Sorskérdések, kulturális vetületek, értékválasztások. 

23:25, m1, Örök Éva
“A kislány még csak négyéves volt, emlékei bizonyára összemosódtak, s az anyja, hogy tudatosítsa benne a küszöbön álló változást, odavitte a szögesdrót kerítéshez, és messziről megmutatta neki a szerelvényt.
– Nem is örülsz? Ez a vonat visz haza.
– És akkor mi lesz?
– Akkor otthon leszünk.
– Mi az, hogy otthon? – kérdezte a gyerek.
– Ahol azelőtt laktunk.
– És ott mi van?
– Emlékszel még a mackódra? Talán a babáid is megvannak még.
– Anyu – kérdezte a gyerek. – Otthon is vannak őrök?
– Ott nincsenek.
– Akkor – kérdezte a kislány – onnan meg lehet majd szökni?”
Az otthon című Örkény-egyperces gyerek karkateréhez hasonlóan, Ewa is koncentrációs táborból szabadult, de szüleit nem ismerhette. Ez a dokumentumfilm azt követi nyomon, ahogy megpróbálja felkutatni őket a bőrébe tetovált szám és a dokumentációk alapján. És nyilván napról napra feldolgozni sem egyszerű azt. Nádasy László alkotása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik