Kultúra

Franc se tudja, mi lesz a ZP-vel

ZP2 (zöld pardon, )
ZP2 (zöld pardon, )

Budapest egyik legkultikusabb szórakozóhelye lehet, hogy csütörtökön újra kinyit, de lehet, hogy nem. A szomszédos irodaház néhány dolgozója szerint náluk megremegnek az ablakok, ha felbőg a Zöld Pardon.

Dob+Basszus

„Ilyen zajban nem lehet dolgozni” – ezt nyilatkozta a Hír24-nek az Infoparkban lévő egyik cég munkatársa. A neve elhallgatását kérő hölgy elmondta: kedd délután nagyjából 3 óra körül dübörgés hallottak az új Zöld Pardon felől, a zaj nagyjából 20 percen keresztül tartott. Bár az irodánk nem a ZP felé néz, a többféle zenét még a csukott ablakon keresztül is hallani lehetett – mondta. Mint utólag kiderült, a szórakozóhelyen épp hangpróbát tartottak.

A német tulajdonban lévő Infopark D épülete nagyjából 50-60 méterre helyezkedik el a budapesti Zöld Pardon új épületegyüttesétől, de a többi sincs túl messze. Számos multinacionális cégnek van itt irodája, a többi közt a légitársaságokat kiszolgáló Luthansa Systemsnek, a Magyar Telekomnak, az IBM-nek, az informatikai rendszerekkel dolgozó IT-Services Hungarynak és a Nemzeti Innovációs Hivatalnak. Több ezren dolgoznak az irodaházakban.

Az Inforparkot üzemeltető IVG ügyvezető igazgatója a Hír24-nek elmondta, a zajszint mérése a vártnál is aggasztóbb lett. Kay-Uwe Blandow így fogalmazott: „Még csak nem is a közeli D, hanem a távolabbi C épületből, egy 24 órás IT-szolgáltató bérlőnktől kaptuk azt a jelzést, hogy a zajtól megszólalnak a Neumann János utcában álló autók riasztói, hogy a második emeleten világosan hallható és a dolgozók testükön érzik a basszust.”

Az ügyvezető hangsúlyozta, az IVG nem a Zöld Pardon ellen küzd, hanem az Infopark egyik épületétől néhány méterre tervezett szabadtéri szórakozóhely ellen. Amellett, hogy bérlőiknek szeretnének háborítatlan munkakörülményeket biztosítani, Blandow szerint a ZP óriási biztonsági problémákat is felvet: az ide várt hatezer fiatal számára ugyanis a Rákóczi hídtól és a lehajtótól szegélyezett területen lehetetlen reális menekülési útvonalat kialakítani.

Az önkori leállította

A ZP nem hivatalosan csütörtökön nyitna egy Tankcsapda-koncerttel, az ügyben illetékes XII. kerületi önkormányzat azonban szerdán leállította az építkezést. Elvileg legalábbis. Közleményükben azt írják: „az építéshatósági eljárásban a mai napon engedély nélküli építési tevékenység és jogszabályi feltételek hiánya miatt a Hegyvidéki Önkormányzat elutasítani kényszerült a Zöld Pardon Kft. építési engedély iránti kérelmét.” A Hegyvidék hozzáteszi, hogy nem érkezett meg minden a nyitáshoz szükséghez szakhatósági állásfoglalás, így működési engedély sem kaphat egyelőre a komplexum. „Fentiekre tekintettel, álláspontunk szerint a Zöld Pardon nem kezdheti meg a működését „ – zárják a közleményt.


Állítólag elkészülnek. Kattintson a képre és nézze meg, hogy állnak most!
Fotók: Neményi Márton

A ZP-sek remélnek

A Zöld Pardon Kft. szerint az önkormányzat téved, ezért sem hagyják abba a munkálatokat. Ők azt mondják, egy minisztériumi rendelet alapján a mostani komplexumhoz hasonló építmények, tehát azok, amelyek ideiglenesek és csak 180 napig vannak egy meghatározott helyszínen, nem engedély- és nem bejelentéskötelesek. A korábban benyújtott építésügyi kérelmet az üzemeltető emiatt visszavonta. Ezért pedig úgy gondolják a ZP-sek, hogy ebben a tárgyban érdemi határozat nem hozhatott az önkormányzat.

Amúgy meg azt remélik, hogy a nyitás tervezett napjára, tehát csütörtökre az összes probléma megoldódik. Ezt már dr. Pálvölgyi Miklós, az elmúlt 12 év alatt kultikussá vált szórakozóhely ügyvédje nyilatkozta a Hír24-nek. Azt mondta, megcsúszott az engedélyezési procedúra, ezért bizonytalan még a helyzet. Szerinte az eljárás azért csúszott meg, mert az elvileg illetékes XI. kerületi önkormányzat érintettsége miatt a XII. kerületi önkormányzat hatáskörébe került az ügy.

Az Infopark dolgozói által emletegett keddi hangpróbával kapcsolatban kijelentette, a Zöld Pardon betartja a zajterhelési határértékeket. „Mindent megteszünk, hogy ne terheljük a környezetet” – fogalmazott.

Először elsiratták

November elején még celebek siratták el a ZP-t. A szórakozóhelyet azért zárták be, mert az XI. kerületi önkormányzat szerint a környéken lakók olyan hevesen tiltakoztak a zaj és a randalírozó fiatalok ellen, hogy azt már nem lehetett szavazatvesztés nélkül tűrni. A támogatók azzal védekeztek, hogy a legközelebbi lakóház is sok száz méterre van a szórakozóhelytől. Tarlós főpolgármester egyenesen politikai öngyilkosságnak nevezte a bezárási tervet.


Akkor is lesz Tankcsapda. A képre kattintva pedig galéria.

Talán pont erre erősített rá ügyes marketinggel a ZP. 110 ezer támogató aláírást küldtek az önkormányzatnak és külön megmutattak belőle 9377 olyat, akik pont a XI. kerületben laknak és szavaznak. Ám ez sem hatotta meg a fideszes Hoffmann Tamás polgármestert. Sőt, az a majd 40 ezres tüntetés sem, amit persze erős sztárfelhozatalos koncerttel megfejelve rántottak össze az üzemeltetők. 13 év után tavaly szeptember 30-án tartották az utolsó bulit a Petőfi híd lábánál.

Majd újratöltötték

Márciusban aztán kiderült, mégiscsak lesz Zöld Pardon, néhány száz méterrel odébb, a leánykori nevén Lágymányosi híd budai lábánál. Kővári Zsuzsa ügyvezető akkor azt mondta, minden porcikája irtózott az ötlettől, hogy ismét a kerületben nyissanak, de a rajongók szavazatai igenis számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik