Kultúra

A tévében: a halál arcai

Hullámsír, a Halál maga Bergmannál, haláli BL-elődöntő, politikai gyilkosságok és indonéz bőrfejűek.

18:45, Filmmúzeum, Poszeidon katasztrófa
Most, hogy a Titanic centenáriuma miatt az utolsó szegecs visszaemlékezései is két órát kapnak főműsoridőben, logikus, hogy más hajókatasztrófák is reflektorfénybe kerülnek, mint pl. ez a fiktív, amelyben egy óceánjáró hajót egy nagy hullám fölborít. Ronald Neame filmjében Gene Hackman, Ernest Borgnine, Carol Lynley és a tenger játssza a főszerepet.

20:00, Duna TV, A hetedik pecsét
Ingmar Bergman filmje 1957-es, a rendező 39 évesen gondolkodott el halálról, sorsról a középkori misztériumjátékok szereplőivel, fekete-fehérben természetesen, olyan alap-Bergman-színészekkel, mint a 82. születésnapját a múlt héten ünneplő Max von Sydow vagy Bibi Andersson.

20:30, TV2, Bayern München-Real Madrid, BL-elődöntő, első mérkőzés
Már csak négy csapat küzd a legrangosabb futballkupáért, és ebből kimondatlanul vagy kimondva a két spanyoltól várja mindenki a döntőt, a német és angol (Chelsea) inkább a tisztes helytállásért küzdhet. De tán a németnek van nagyobb esélye arra, hogy megszorítsa kicsit az ő spanyolját. Ehhez otthon nem szabad kikapniuk, sőt, leginkább győznie kéne Lahméknak. Persze ez nem lesz könnyű a már 107 lőtt bajnoki gólnál tartó Real ellenében, ahol az idényben már 53 gólos Cristiano Ronaldo sem tűnik kedvtelennek. Szóval jó meccs lesz ez.

23:00, Filmmúzeum, A Sakál napja
Az egyik legjobb politikai krimi, mely az 50-es évek Franciországában, De Gualle alatt játszódik. Sötét film, nemcsak a tökéletes Edward Fox-alakítés miatt, aki a nyugodt, profi bérgyilkos alaptípusát is létrehozta ezzel, de a terrorellenes harcot folytató állami gépezet hűvös kegyetlensége miatt is, melyet a cél nem tud igazán igazolni. Fred Zinnemann filmje. 

23:25, Duna TV, Bőrfejűek Ázsiában
A skinheadekről mindenkinek a fajgyűlölet jut az eszébe, pedig a mozgalom gyökerei (és egyes oldalágak) kifejezetten baloldali, kisebbségvédő jellegűek. Ez maradt fenn az indonéz bőrfejűek szubkultúrájában is, akikről fiatalos, ritmusos dokumentumfilmet csinált Faozan Rizal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik