Kultúra

Drámai iskolabemutató

Beiskolázás, szegregáció, iskolai erőszak, lehetőségek és lehetetlenségek a felsőoktatásban. A PanoDráma színházi kollektíva csapata ismét egy rendkívül aktuális, mindenkit érintő témát dolgoz fel.

A Trafó Kortárs Művészetek Házában április 19-21. között mutatják be a Tanulni, tanulni, tanulni című produkciót, amely ez alkalommal is interjúkon, riportokon, kutatásokon és tényeken alapuló izgalmas projekt, színházi előadássá gyúrt látlelet a hazai oktatási rendszer visszásságairól, lehetőségeiről, legfontosabb kérdéseiről.

A produkciót létrehozó színészek és dramaturgok interjút készítettek középiskolai és egyetemi tanárokkal, diákokkal, szülőkkel, oktatási szakértőkkel, az előadásban elhangzó szövegek pedig a verbatim („szó szerinti”) munka elveinek megfelelően eredeti anyagok, melyek hosszát és sorrendjét az alkotók határozzák meg anélkül, hogy a szövegeket a legcsekélyebb mértékben is stilizálnák vagy átírnák.

A világhírű német dokumentumszínházi formáció, a Rimini Protokoll munkamódszerét kölcsönözve ezúttal a PanoDráma színpadra szólítja a téma szakértőit is. Minden este több, az oktatásügyhöz különböző szempontból kapcsolódó szakember kommentálja, egészíti ki a színpadon elhangzottakat.

Lengyel Anna dramaturg és a PanoDráma színházi formáció nevét sokan a fontos és égetően aktuális társadalmi problémákat feldolgozó előadásaikról ismerik. Az első hazai Elfriede Jelinek-produkciót követően a PanoDráma 2011 tavaszán mutatta be a 2008-2009-es romák elleni támadássorozattal foglalkozó Szóról szóra című verbatim színházi előadását. Ez a produkció a hazai sikerek után most külföldi turnéra indul: Strasbourgban és Prágában is látható majd.

A legújabb, Tanulni, tanulni, tanulni című előadás a PanoDráma társadalompolitikai projektsorozatának ötödik állomása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik