Kultúra

Könyv-örökbefogadás a Somogyiban

24.hu
24.hu

2012. 04. 13. 08:55

Tóth Pál, Csirik János és Sófi József fogad örökbe egy-egy könyvet április 18-án a Somogyi-könyvtárban.

Hagyománnyá vált, hogy a Szegedért Alapítvány Díjazottjai örökbe fogadnak egy-egy könyvritkaságot a Somogyi-könyvtár gyűjteményéből.

Az idei ünnepélyes ceremóniára 2012. április 18-án 16.30 órai kezdettel kerül sor a könyvtár harmadik emeletén.

A művészeti kuratórium díjazottja, Tóth Pál Balázs Béla-díjas filmrendező Zacharia Traber Nervus opticus című művének 1675-ös, első kiadását; Sófi József, biológus, a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány alapítója az 1927-ben mindössze 330 példányban megjelent, Vér és arany című albumot fogadja örökbe, amely Baja Benedek Ady-versekhez készített, 12 nagyméretű litográfiáját tartalmazza. Sófi József alapítványa nevében is pártfogásába vesz egy kiadványt: a nagyhírű tudományos folyóirat, a Nature egy 1880-as számát.

A tudományos kuratórium díjazottja, Bernáth Árpád irodalomtudós Goethe nagyhatású levélregényének, Az ifjú Werther szenvedéseinek (Die Leiden des jungen Werthers) 1775-ös, második kiadását fogadja örökbe. A kis kötet különlegessége, hogy ún. gyűjtőkötet: egyéb, a ’Werther láz’ ihlette, egykorú, irodalmi alkotásokat is tartalmaz.

Csirik János programtervező matematikus, a Szegedért Alapítvány idei fődíjasa Caspar Schott, XVII. században élt német tudós, matematikus (aki egy számológépet: ’Rechnenkasten’-t is szerkesztett) Schola Steganographica című művének 1665-ben megjelent kiadását fogadja örökbe.

Az örökbefogadási ünnepség nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel vár a Somogyi-könyvtár.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.