Kultúra

A tévében: gyilok a Földön innen, Földön túl

Egy horror a műfaj mesterétől, tanuélhatunk némi szerénységet a Föld kapcsán, és Gary Oldman is megmutatja, mi is az a színészet.

21:20, Viasat3, Elátkozottak faluja
Ha valaki, akkor John Carpenter ért a horrorhoz – a Halloween, A valami, A köd rendezője bármiből képes annyi hideglelést kihozni, mint amennyit mások sok száz milió dollárból sem. Ez a filmje is mennyire átlagos történet: földönkívüliek elkábítják egy kisváros lakóit, megtermékenyítik a nőket, akik elkezdik ontani a kis idegeneket, hogy azok előkészítsék a terepet a földi invázióhoz. Bárki más rendezésében tuti B-film, Caprenter esetében lassan elkezdhetünk egy mobilvécét keresni a zsigeri reakciók miatt… És a szereposztás – horrorfilmben Christopher Reeve (!), Kirstie Alley (!!) és Mark Hamill? Mintha Carpenter direkt nehezítené a saját helyzetét. És mégis – biztos vagyok benne, hogy jót fogunk rettegni.

21:20, Spektrum, UniverZoom: Amikor a Föld diktál – Az egyetlen Föld
A kék bolygó, amiből csak egy van – nincs is ennél nagyobb közhely, de tény, Földünk olyan különleges helyzetű égitest, melyen a környezeti együtthatók szerencsés alakulása folytán az életnek volt lehetősége megjelenni rajta. Nincsenek több száz fokos hőingások, van oxigén, víz, nem gyűrnek fel hegységeket a szelek – szóval kellemes, kényelmes a hely. Amit azért szisztematikusan ütünk szét, mi, a teremtés és az evolúció nyertesei. Pedig úgy kéne szerénykednünk, mint az egyszeri melegfelnőttfilm-színész jobbikosnak pártja homofób programbeszéde idején. 

23:00, Filmmúzeum, Rómeó vérzik
A magyar származású Peter Medak filmje egy pazar Gary Oldman-alakítás, igazi dráma a Sturm und Drang, a vadromantika jegyében. Egy cinikus, pénzéhes rendőr három társa halálát okozza, de az FBI mást gyanúsít, és egy lányt készülnek felhasználni koronatanúként az ügyben. A rendőrre a maffia ennek a lánynak a likvidálását bízza. Erős atmoszférájú film olyan színészekkel, mint Lena Olin, Juliette Lewis, Roy Scheider, Ron Perlman. 

23:10, m2, Feltépett szerb sebek
Az angol cím szerb sebhelyekről beszél, de mindegy – 20 éve robbant ki a boszniai háború, és bár a délszláv háborúk elsődleges forszírozója Szerbia volt, nyilván a szerb nép is rengeteget szenvedett, mint a háborúkban általában. Ez a film két testvér újbóli találkozását mondja el, egyikük a háború idején költözik az USA-ba, és apjuk halálos betegsége hozza össze öket, ám a történetbe egy általa kifejlesztett tömegpusztító vegyi fegyver is belép. Brent Huff igazi B-filmes rendező, a stáblistán feltűnik az a Michael Madsen is, aki pénzért bárkivel csinál filmet – nemrég épp a magyar Magic Boys forgatásán volt jelen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik