Kultúra

Versbusz reggeltől estig Veszprémben

24.hu
24.hu

2012. 04. 10. 17:09

József Attila mellett Cseh Tamás előtt is tisztelegnek a hatodik Versbusz utasai Veszprémben április 11-én, szerdán.

A Városi Művelődési Központ és Könyvtár országosan egyedülálló, népszerű, egész napos mobil kulturális rendezvényén ismert művészek, énekesek, gitárosok együtt kampányolnak a költészet napján.

Sok különlegességet és meglepetést tartogat idén a veszprémi Versbusz. Reggel József Attila – Cseh Tamás különjárat indul körbe a városban. Aki erre a buszra felszáll, azt Borteleki Gábor, Baky György, Kiss György, Dávid Roland énekes-gitárosok Cseh Tamás dalokkal köszöntik. Pitti Katalin operaénekes Liszt-díjas, Érdemes művész, Kőrösi Csaba, a Veszprémi Petőfi Színház színésze és Bartók Zoltán, a TV2 riportere pedig József Attila versekkel kedveskedik majd az utasoknak.

Ezután a Városi Művelődési Központ színháztermében rendhagyó zenés irodalmi kalandozásra invitálják a szervezők a város felső tagozatos diákjait. A „Gyermekké tettél” című produkcióban a reggeli szereplőgárdához csatlakozik Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színművész, Hűvösvölgyi Ildikó színművész, valamint az esélyegyenlőség jegyében a fogyatékkal élő fiatalokból álló Hangadók zenekar. Az ajkai Molnár Gábor Műhely Alapítvány együttese két éve második helyezést ért el a „Hangfoglaló hétfő” című országos zenei versenyen. Ők első alkalommal muzsikálnak ezen a kulturális rendezvényen.

A Versbusz utasai délután részt vesznek a költészet napi városi ünnepségen a József Attila-szobornál, majd a Pannon Egyetemen látogatnak meg egy előadást, és verseket mondanak az egyetemistáknak. A veszprémi nyugdíjasokat a „Párizsban járt az ősz” című ajándékműsorral lepik meg a szereplők, a nap végén pedig a középiskolás diákkollégiumban lépnek fel a színészek.

– Nagy örömünkre olyan népszerű ez a kezdeményezésünk a városban, hogy várják az emberek, már most előjegyzésbe kellett vennünk több helyszínt, hogy jövőre oda is elmenjen a Versbusz. Célunk változatlan, szeretnénk felhívni a figyelmet a költészet napjára, népszerűsíteni a verseket, az irodalmat, és ezen keresztül bemutatni a magyar kultúra értékeit – mondta Neveda Amália, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, akitől megtudtuk: az idei Versbusz fellépői összesen 150 verssel illetve dallal készülnek, és azokból válogatva állítják össze a helyszínekhez illő műsorukat.

Az elmúlt évben a költészet napja alkalmából mintegy nyolcszáz városlakó kapott ingyen verset ajándékba, ez Veszprémben két nagyszínházi teltháznak felel meg. Idén hasonló részvételi arányra számítanak a szervezők.

– Nem védjük le ezt az ötletet és nevet, büszkék vagyunk arra, hogy a példánkat követve az elmúlt hat évben egyre több helyen jött létre hasonló rendezvény. Színházak, kulturális intézmények próbálnak rendhagyó módon kampányolni az irodalom és a versek mellett. Nagy vágyunk, hogy április 11-én az ország minden pontján, különböző városaiban egyszerre induljanak el Versbuszok, és így váljon a költészet nagy ünnepévé ez a nap – hangsúlyozta Varga Róbert újságíró, a Versbusz ötletgazdája, a Veszprémi Petőfi Színház sajtófőnöke.

A Versbusz forgatókönyve:

8.45 – 9.30: „József Attila – Cseh Tamás Versbusz” ingyenes körutazás a városban (Baky György, Borteleki Gábor, Kiss György, Dávid Roland, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba, Bartók Zoltán)
Útvonal: Haszkovó úti forduló – Munkácsy út – Autóbusz állomás – Hotel – Színház – Dózsa tér – Szikra utca – Dózsa tér-Endrődi lakótelep – SZTK – Színház (végállomás)

10.00 – 11.15: „Gyermekké tettél” – Városi Művelődési Központ színházterem (Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba, Bartók Zoltán, Baky György, Borteleki Gábor, Kiss György és a Hangadók zenekar)

13.00 – 13.30: Koszorúzás a Vetési Gimnázium József Attila szobránál (Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba)

14.00 – 14.30 : „Tiszta szívvel” – Pannon Egyetem (Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba)

15.00 – 15.45: „Párizsban járt az ősz” – Életöröm Idősek Otthona (Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba)

17.00 – 18.00 : „Kő az úton” – Veszprémi Középiskolai Kollégium (Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba, Kiss György)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.