Kultúra

Versbusz reggeltől estig Veszprémben

József Attila mellett Cseh Tamás előtt is tisztelegnek a hatodik Versbusz utasai Veszprémben április 11-én, szerdán.

A Városi Művelődési Központ és Könyvtár országosan egyedülálló, népszerű, egész napos mobil kulturális rendezvényén ismert művészek, énekesek, gitárosok együtt kampányolnak a költészet napján.

Sok különlegességet és meglepetést tartogat idén a veszprémi Versbusz. Reggel József Attila – Cseh Tamás különjárat indul körbe a városban. Aki erre a buszra felszáll, azt Borteleki Gábor, Baky György, Kiss György, Dávid Roland énekes-gitárosok Cseh Tamás dalokkal köszöntik. Pitti Katalin operaénekes Liszt-díjas, Érdemes művész, Kőrösi Csaba, a Veszprémi Petőfi Színház színésze és Bartók Zoltán, a TV2 riportere pedig József Attila versekkel kedveskedik majd az utasoknak.

Ezután a Városi Művelődési Központ színháztermében rendhagyó zenés irodalmi kalandozásra invitálják a szervezők a város felső tagozatos diákjait. A „Gyermekké tettél” című produkcióban a reggeli szereplőgárdához csatlakozik Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színművész, Hűvösvölgyi Ildikó színművész, valamint az esélyegyenlőség jegyében a fogyatékkal élő fiatalokból álló Hangadók zenekar. Az ajkai Molnár Gábor Műhely Alapítvány együttese két éve második helyezést ért el a „Hangfoglaló hétfő” című országos zenei versenyen. Ők első alkalommal muzsikálnak ezen a kulturális rendezvényen.

A Versbusz utasai délután részt vesznek a költészet napi városi ünnepségen a József Attila-szobornál, majd a Pannon Egyetemen látogatnak meg egy előadást, és verseket mondanak az egyetemistáknak. A veszprémi nyugdíjasokat a „Párizsban járt az ősz” című ajándékműsorral lepik meg a szereplők, a nap végén pedig a középiskolás diákkollégiumban lépnek fel a színészek.

– Nagy örömünkre olyan népszerű ez a kezdeményezésünk a városban, hogy várják az emberek, már most előjegyzésbe kellett vennünk több helyszínt, hogy jövőre oda is elmenjen a Versbusz. Célunk változatlan, szeretnénk felhívni a figyelmet a költészet napjára, népszerűsíteni a verseket, az irodalmat, és ezen keresztül bemutatni a magyar kultúra értékeit – mondta Neveda Amália, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, akitől megtudtuk: az idei Versbusz fellépői összesen 150 verssel illetve dallal készülnek, és azokból válogatva állítják össze a helyszínekhez illő műsorukat.

Az elmúlt évben a költészet napja alkalmából mintegy nyolcszáz városlakó kapott ingyen verset ajándékba, ez Veszprémben két nagyszínházi teltháznak felel meg. Idén hasonló részvételi arányra számítanak a szervezők.

– Nem védjük le ezt az ötletet és nevet, büszkék vagyunk arra, hogy a példánkat követve az elmúlt hat évben egyre több helyen jött létre hasonló rendezvény. Színházak, kulturális intézmények próbálnak rendhagyó módon kampányolni az irodalom és a versek mellett. Nagy vágyunk, hogy április 11-én az ország minden pontján, különböző városaiban egyszerre induljanak el Versbuszok, és így váljon a költészet nagy ünnepévé ez a nap – hangsúlyozta Varga Róbert újságíró, a Versbusz ötletgazdája, a Veszprémi Petőfi Színház sajtófőnöke.

A Versbusz forgatókönyve:

8.45 – 9.30: „József Attila – Cseh Tamás Versbusz” ingyenes körutazás a városban (Baky György, Borteleki Gábor, Kiss György, Dávid Roland, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba, Bartók Zoltán)
Útvonal: Haszkovó úti forduló – Munkácsy út – Autóbusz állomás – Hotel – Színház – Dózsa tér – Szikra utca – Dózsa tér-Endrődi lakótelep – SZTK – Színház (végállomás)

10.00 – 11.15: „Gyermekké tettél” – Városi Művelődési Központ színházterem (Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba, Bartók Zoltán, Baky György, Borteleki Gábor, Kiss György és a Hangadók zenekar)

13.00 – 13.30: Koszorúzás a Vetési Gimnázium József Attila szobránál (Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba)

14.00 – 14.30 : „Tiszta szívvel” – Pannon Egyetem (Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba)

15.00 – 15.45: „Párizsban járt az ősz” – Életöröm Idősek Otthona (Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba)

17.00 – 18.00 : „Kő az úton” – Veszprémi Középiskolai Kollégium (Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Pitti Katalin, Kőrösi Csaba, Kiss György)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik