Kultúra

A költészet napja és az olvasás öröme

Felolvasó maratonnal, verses-zenés estekkel és koszorúzásokkal ünneplik a költészet napját Győr-Moson-Sopron megyében.

 

Felolvasó maratont tartanak április 12-én Sopronban, a GYik-Rendezvényházban – közölte Cziráki Anett szervező. A tervek szerint az egész napos – tíz órán át tartó – programon diákok és nyugdíjasok, tanárok és helyi irodalmárok olvassák fel kedves versüket. A lírai alkotások mellett rövid novellák és regényrészletek is elhangzanak.

A kezdeményezéssel az olvasás örömére kívánják ráirányítani a figyelmet – fogalmazott a szervező.

Hagyományok mentén

A győri Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárban már hagyománya van annak, hogy a bibliotéka rendszeres látogatói, beiratkozott olvasói versek felolvasásával köszöntik a költészet napját. Így lesz ez idén is, április 11-én 30-40 irodalombarát olvassa fel a lelkéhez közel álló költeményt – közölte az MTI-vel Horváth József igazgató utalva arra, hogy a megemlékezésnek ezt a formáját a 2005-ös József Attila centenáriumon vezették be, amikor a közreműködők kizárólag József Attila versekkel készültek. Hasonlóképpen emlékeztek meg a Radnóti-centenáriumról, most viszont szabadon választott költemények hangzanak majd el. Általában XIX.-XX. századi költők verseit szólaltatják meg a közreműködők, de időről időre egy-egy ókori vagy középkori alkotás is színesíti a rendezvényt – jegyezte meg az igazgató.

Emlékezünk…

Zenés-verses esteket tartanak Győrött és Mosonmagyaróváron József Attila születésnapjára emlékezve. Lackfi János író, költő, műfordító és Török Máté zeneszerző, muzsikus, a Misztrál együttes vezetője ad közös műsort április 10-én a győri Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtárban. Ugyanott találkozhatnak az érdeklődők Villányi G.András József Attila-díjas költővel, aki Türköződések című kötetét mutatja be Balázs László Gábor előadóművész, Balázs Gergely hegedűművész és Mondok Yvette operaénekes közreműködésével április 13-án.

Mosonmagyaróváron diákok szólaltatnak meg verseket a Fehér Ló Közösségi Házban április 11-én, majd a résztvevők az előadás után a József Attila- és a Radnóti- szoborhoz vonulnak és elhelyezik a megemlékezés virágait, fejet hajtva a két költőóriás emléke előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik