Kultúra

A költészet napja és az olvasás öröme

Csapucha Adrienn

2012. 04. 09. 10:43

Felolvasó maratonnal, verses-zenés estekkel és koszorúzásokkal ünneplik a költészet napját Győr-Moson-Sopron megyében.

 

Felolvasó maratont tartanak április 12-én Sopronban, a GYik-Rendezvényházban – közölte Cziráki Anett szervező. A tervek szerint az egész napos – tíz órán át tartó – programon diákok és nyugdíjasok, tanárok és helyi irodalmárok olvassák fel kedves versüket. A lírai alkotások mellett rövid novellák és regényrészletek is elhangzanak.

A kezdeményezéssel az olvasás örömére kívánják ráirányítani a figyelmet – fogalmazott a szervező.

Hagyományok mentén

A győri Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárban már hagyománya van annak, hogy a bibliotéka rendszeres látogatói, beiratkozott olvasói versek felolvasásával köszöntik a költészet napját. Így lesz ez idén is, április 11-én 30-40 irodalombarát olvassa fel a lelkéhez közel álló költeményt – közölte az MTI-vel Horváth József igazgató utalva arra, hogy a megemlékezésnek ezt a formáját a 2005-ös József Attila centenáriumon vezették be, amikor a közreműködők kizárólag József Attila versekkel készültek. Hasonlóképpen emlékeztek meg a Radnóti-centenáriumról, most viszont szabadon választott költemények hangzanak majd el. Általában XIX.-XX. századi költők verseit szólaltatják meg a közreműködők, de időről időre egy-egy ókori vagy középkori alkotás is színesíti a rendezvényt – jegyezte meg az igazgató.

Emlékezünk…

Zenés-verses esteket tartanak Győrött és Mosonmagyaróváron József Attila születésnapjára emlékezve. Lackfi János író, költő, műfordító és Török Máté zeneszerző, muzsikus, a Misztrál együttes vezetője ad közös műsort április 10-én a győri Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtárban. Ugyanott találkozhatnak az érdeklődők Villányi G.András József Attila-díjas költővel, aki Türköződések című kötetét mutatja be Balázs László Gábor előadóművész, Balázs Gergely hegedűművész és Mondok Yvette operaénekes közreműködésével április 13-án.

Mosonmagyaróváron diákok szólaltatnak meg verseket a Fehér Ló Közösségi Házban április 11-én, majd a résztvevők az előadás után a József Attila- és a Radnóti- szoborhoz vonulnak és elhelyezik a megemlékezés virágait, fejet hajtva a két költőóriás emléke előtt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 22.
Egy férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.