Kultúra

Szemünk fénye [filmpremier]

Meg lehet birkózni gyerekünk agydaganatával jókedvűen? Egy francia rendezőnő saját történetének terápiás feldolgozása.

Roméo és Juliette fiatal szerelmespár. A shakespeare-i tragédiától eltérően minden szépen is alakul életükben egészen addig, míg kisfiuknál, szemük fényének agyában tumort találnak. Az ifjú szülők az első döbbenet után úgy döntenek: hadat üzennek a betegségnek, és az azzal járó kétségbeesésnek, letargiának, depressziónak. A gyógyulás esélye igen kicsi, mégis amennyire csak telik tőlük, elszántan, jókedvűen és egészségesen szállnak harcba az éveken át tartó kezeléssorozattal.

 

Valerie Donzelli filmje több okból is figyelemre méltó teljesítmény. A rendező-színésznő férjével, Jérémie Elkaimmal együtt alakítja a főszerepet, mely saját életük eseményeinek átirata. Mindketten szépek és fiatalok, és a film legalább annyira szerelmük története, mint a küzdelemé a betegséggel. Mindezt mindenféle nyúlós önsajnálat, patetikus hangnem és túlzás nélkül mutatják be, és még arra is képesek, hogy a legsötétebb kétségbeesés peremén viccelődjenek. Szól emellett a film a családi és baráti közeg fontosságáról is, mely nélkül talán nem sikerülne véghezvinni elhatározásukat. Az elkerülhetetlenül nyomasztó, kórházi belsős jeleneteket számos színes, mozgalmas helyszín és esemény tarkítja: posztpunk koncert egy szórakozóhelyen, lakásfestés és vacsora a haverokkal, csókolózós buli, néhány jelenet pedig kifejezetten Truffaut filmjeire hajaz. Nehéz darab, éppen ezért esik sokkal jobban minden vidám jelenet és a remek soundtrack a háttérben.

Az alkotók lelkére biztosan terápiás hatással volt, hogy a művészet eszközével feldolgozták és a nagyérdemű elé tárták saját életük e traumatikus szeletét. A nézőre is ilyen hatással lehet, ha erőt merít ebből a nem mindennapi példából.

Kinek ajánljuk?

Akinek beteg van a családjában. Akiben túlteng az önsajnálat.

Kinek nem ajánljuk?

Kisgyerekes szülők gondolják meg, bevállalják-e.

A film előzetesét ide kattintva nézheti meg.

La guerre est déclarée / Declaration of War – színes, feliratos, francia filmdráma, 100 perc, 2011. Rendezte: Valérie Donzelli. Szereplők: Valérie Donzelli (Juliette), Jérémie Elkaim (Roméo Benam), Brigitte Sy (Claudia Benaim), Elina Löwensohn (Alex), Michele Moretti (Genevieve). Forgalmazó: Cirko Film.

Hazai premier: április 5.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik