Kultúra

Nyócker 8D [filmpremier]

"Már megint egy felesleges 3D-film", hallom a sóhajtást, pedig cseppet sem az. Sőt, igazi hungarikummal állunk szemben.

Annak idején, pontosan 2004-ben a Nyócker! ütött, nagyot szólt – egy nekünk szóló, de külföldön is elismert (három díj, köztük a jelentős annecy fesztiválé, egy jelölés) film volt egyedi technikával, mely egyszerre volt ötletes, egy kicsit önironikusan szegényszagú – és persze a dumák, a karakterek, a sztori. A Nyócker! oda volt rakva.
Közben jött új generációk, a film némileg történelemmé vált, az alkotók pedig gondoltak egyet, és pár újabb jelenettel megtoldva, egy leheletnyi aktualizációval “megteresítették” a filmet. 

De lehetséges ez?  

Elvégre azt gondolnánk, a józsefvárosi olajkutak története az Orsósok és Lakatosok Rómeó-Júlia történetével maga a pillanat műve, olyan, mint egy vicc, amit két hét múlva már nem ért senki. Ráadásul az animációs technika is annyira kétdimenzióra van kitalálva… Hát ez nem tűnik nyerő ötletnek.

Pedig az. Egyrészt kiderül, hogy nem is olyan guberálós film ez a Nyócker, van benne anyag, elbírja az idő és a tér terheit. Persze melyik vígjátékban nincsenek megfáradt poénok, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy a filmidő túlnyomó részében könnyesre röhögi magát a néző. Illetőleg az is feltűnő, hogy 2004-ben mennyire szellemesebb, szabadabb, felszabadultabb volt az ország – ma (nemcsak a filmfinanszírozás változása miatt) szerintem nem készülne el egy ilyen politikailag inkorrekt, szellemes film, amely ilyen jól egyensúlyoz, nem válik politikai pamfletté, erőltetett és/vagy gyermekded humorizálássá – egyszerűen az utca hangja. 

Talán segít, hogy egy kicsit ellazuljunk. 

Kinek ajánljuk: akik már rég röhögtek egy jót meg akik folyton röhögnek

Kinek nem: Kocsis Máténak

 

Nyócker 8D – színes, magyar animációs film, 87 perc, 2012, rendező: Gauder Áron, forgatókönyvíró: Orsós László Jakab, Damage, Nagy Viktor, zeneszerző: Hammer Zsolt, Jávorka Ádám, László Viktor, Hunyadi Alex, dramaturg: Orsós László Jakab, zene: Ludditák, L.L. Junior, producer: Novák Erik, szereplők: Badár Sándor (Badár főtörzs hangja), Roatis Andrea (Julika hangja), L.L. Junior (Lakatos Ricsi hangja), Szabó Győző (Csorba Karesz hangja), Pindroch Csaba (Béluska hangja), Csőre Gábor (Csorba Simon hangja), Fullajtár Andrea (Irina hangja), Gesztesi Károly (Lakatos Lóri hangja), Gryllus Dorka (Mari hangja), Jónás Judit (Rózi hangja), Rajkai Zoltán (Abdul hangja), Szabó Sipos Barnabás (Dr. Zsirvagó hangja), Szacsvay László (Lakatos Gusztibá hangja)), Betz István (Sandokan hangja), Simonyi Balázs (Móricka hangja)

Hazai bemutató: 2012. április 5.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik