Kultúra

Amerikai pite: A találkozó [filmpremier]

Több mint egy évtizeddel az első rész után itt a szagos, spriccelős, trágár folytatás. Filmnek csapnivaló, lealjasulva nyeríteni rajta viszont jó.

Ki ne emlékezne a piteprütykölő amerikai tinédzserre? Nos, az első film óta született még két folytatás, és kapaszkodjunk meg, itt a harmadik. Jim már házas és van gyereke is, de még mindig a síkosítóval töltött zoknira gerjed inkább, mint hogy közeledjen nejéhez, Michelle-hez. A szülés óta eltűnt a romantika életükből, de a lányt sem kell félteni: a zuhannyal vigasztalódik. Közeledik az évfordulós sulitalálkozó, így újra összekapaszkodik a négy jóbarát – Jim, a világutazó Finch, a sportriporter Oz és a szolid házasemberré vált Myers –, hogy visszaemlékezzenek a múltra és megbeszéljék, milyen komoly férfiemberek már. Persze felbukkan a senki által nem hívott Stifler is, aki egy bicskanyitogató stílusú üzletember gyakornoka. A gyorsan elfogyasztott sok tüske után kiderül, hogy még nem állnak olyan távol tinédzserkori önmaguktól, és a hosszú hétvége még csak most kezdődik.

A film pont olyan, mint a rakás végtermék, melyet Stifler ürít pár kötözködő ifjonc hűtőládájába a film egyik pontján. Csapnivaló párbeszédekkel feltuningolt szellemi üresjárat a köbön. Aki mégis feldobja, maga Stifler. Seann William Scott a megátalkodott bránermájszter szerepében igazi véglény, de legalább őszintén, zsigerbe markolóan az. Amint ő színre lép, a helyére kerül minden, mert vérbő állatiasságának semmi nem szab gátat.

Na jó, akad azért még egyéb látnivaló is: Jason Biggs nem is kicsi hímtagja, rengeteg szép popsi, félmeztelen felsőtestek, meg amerikai színésznők iszonyatosan elhízva – ha van, akit mindez feldob. Ezen túl a szülői vonalat is feltuningolták Jim özvegy papájával, akit fia elcitál bulizni és rendesen bekarmol. Kivel mással jönne össze, mint Stifler mamájával?

Persze a film úgy tesz, mintha szólna is valamiről: illúziók elvesztéséről, a gyerekkori álmok beteljesüléséről, lemondásról, összetartásról, hűségről. Valójában mindez mellékes. Az állat az emberben – az az érdekes. Meg hogy meddig folytatják még? Nyugdíjas korukig?

Kinek ajánljuk?

Ha valaki szerette az első filmet, úgyis látta a következő kettőt is, és ezt sem fogja kihagyni.

Kinek nem ajánljuk?

Aki félti a szürkeállományát. Aki azt hiszi, Adam Sandler és Jason Biggs ugyanaz az ember. (Igaz, nincs is túl nagy különbség köztük)

American Reunion – színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus vígjáték, 114 perc, 2012. Rendezte: Hayden Schlossberg, Jon Hurwitz. Szereplők: Jason Biggs (Jim), Alyson Hannigan (Michelle Flaherty-Levenstein), Chris Klein (Oz), Thomas Ian Nicholas (Kevin Myers), Tara Reid (Vicky Lathum), Seann William Scott (Steve Stifler), Mena Suvari (Heather), Katrina Bowden (Mia), Jennifer Coolidge (Stifler anyja), Shannon Elizabeth (Nadia), Eugene Levy (Jim apja), Natasha Lyonne (Jessica), Eddie Kaye Thomas (Finch), Chris Owen (Chuck Sherman), John Cho. Forgalmazó: UIP-Duna Film.

Hazai premier: április 5.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik