Kultúra

A zene felemel

Lázas kíváncsisággal várakoztunk több százan a Művészetek Palotájában (MÜPA) szombaton, hogy fültanúi lehessünk Snétberger Ferenc Liszt-díjas gitárművész első évfolyamos diákjai csodálatos zenejátékának.


Fotó: MTI / Kollányi Péter

A felsőörsi központban – Snétberger Ferenc vezetésével – 2011 nyarától évente hatvan, hátrányos helyzetű roma fiatal kap lehetőséget tehetsége kibontakoztatására, zenei karrierje elindítására. Oktatóik olyan nemzetközileg elismert zenész-tanárok, mint László Attila, Lukács Miklós, ifj. Balázs János, Tzumó Árpád, és olyan kiváló nemzetközi vendégelőadók, mint Tony Lakatos vagy Roby Lakatos.

A koncert előtt Almási Tamás a Zene Felemel című dokumentumfilmjét nézhettük meg, amely a tábor életéből nyújt egy kis ízelítőt. Bemutatja, mennyi munka van a gyerekek és tanáraik háta mögött, valamint néhány család hétköznapjaiba is bepillanthattunk.

Snétberger Ferenc
A salgótarjáni, hatgyermekes roma családból származó, Liszt-díjas gitárművész, zeneszerző az egyik legismertebb és legsikeresebb jazz és world music előadó, ami a nemzetközi és hazai koncertek és fesztiválok világát illeti. Snétberger számtalan díja mellett Budapest Díszpolgára, a “Magyar Tehetség Nagykövete”, a romák társadalmi felzárkózásának elkötelezettje. A Snétberger Zenei Tehetség Központ alapítója, zenei és művészeti igazgatója.

Az első évfolyam március végén fejezte be tanulmányait, és már most látható, hogy a gyerekek milyen mértékű fejlődésen mentek keresztül ebben az inspiráló környezetben. A projekt egyik célja – hogy a központból kikerülve színpadképesek legyenek – teljes mértékben megvalósult. Ennek bizonyítéka ez az este volt.

A legfiatalabb fellépők a maguk tizenkét évével és kiváló tehetségével, elbűvölték a közönséget, csakúgy, mint idősebb társaik. Hol egyedül, hol duóban, trióban léptek fel a növendékek. A legtehetségesebbek a háromórás koncert alatt tanáraikkal is zenéltek együtt. Az est egyik fénypontja Lakatos Vivien és testvére Józsi volt, akik Snétberger Ferenccel játszottak el közösen egy számot. Ahogy Snétberger fogalmazott: „Az egyik legtehetségesebb tanítványaimra nagyon büszke vagyok!” A fiatalok egyébként már az RTL Klub egyik adásában is megmutatták tehetségüket. Íme, egy kis ízelítő.

A többi diák is remekül helytállt. Az ismert darabok mellett, saját szerzeményeket is hallhatott a közönség, amit vastapssal jutalmazott.

A jótékonysági koncert teljes bevétele a Snétberger Zenei Tehetség Alapítványba folyik be, és a központ működéséhez járul hozzá. Hogy pontosan mennyi összeg folyt be, arra egyenlőre nem tudott választ adni a Központ. A Snétberger Zenei Tehetség Központ folyamatosan várja a dzsesszre, világzenére és klasszikus zenére is nyitott, hangszeren már játszó fiatalok jelentkezését.

A Központot a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2,7 millióeuróval, a magyar állam 0,5 millió euróval támogatja. A Nyílt Társadalom Intézet (OSI) is jelentős anyagi és szakmai segítséget nyújt a központ működéséhez. A szakmai program megvalósítását az Európai Szociális Alap is támogatja.

Felléptek:
Snétberger Ferenc és tanítványai:
Lukács Miklós – cimbalom, Toni Snétberger – dob, László Attila – jazz gitár, Paolo Vinaccia – ütőhangszerek, Ifj. Balázs János – klasszikus zongora, Rozsnyói Péter – jazz-zongora, Peter Weniger – szaxofon, Tzumo Árpád – elektromos zongora, keyboard, Lakatos György – hegedű, Mohay András – dob, Farkas Rózsa – cimbalom

 

A Snétbergerrel készült korábbi interjúnkat ide kattintva olvashatja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik