Kultúra

A tévében: legalul, feketén, waczakul

Ma a tengerek mélyére szállunk, mepróbálunk mutánsokat megszelidíteni, borongunk Japánban és waczakolunk is.

21:00, Filmmúzeum, A mélység titka
Egy fizikus végzettségű rendező (történetesen a világ legsikeresebb filmjét is ő csinálta) pár napja alászállt saját tervezésű egyszemélyes tengeralattjárójában, hogy körbenézzen a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. De lehet, James Cameron is úgy van vele, mint Jókai a Vaskapuval, aki csak addig tudott róla részletes leírást adni az Aranyemberben, amíg nem látta. Mert ez a film erről szól, egy nagy tengeri mélységekbe kóborló műszaki hibás tengeralattjáróról, amely valami hihetetlent fedez fel odalenn. A film 1990-ben elnyerte a legjobb vizuális effekteknek járó díjat, ami bár gyorsan avuló díj, de Cameront ismerve mai napig hatásos trükkök miatt lett a filmé.

21:15, cool, X-Men: Az ellenállás vége
Ez az öt X-Men-film közül a legsikeresebb, 234 milliót hozott összesen a konyhára (a tavalyi pedig a legkevésbé, 90 millióval kevesebbet termelt), Brett Ratner (Hogyan lopjunk felhőkarcolót?, Csúcsformában) rendezése arról szól, a mutánsok választhatnak, vagy beilleszkednek a többségi társadalomba, vagy készek harcolni igazukért, a többségi diktatúra ellen. Bizony, elkélne néha egy-egy X-Men a magyar történelembe is. 

21:20, Viasat3, Fekete eső
Ridley Scott megpróbálta sötétbe vonni a felkelő Nap országát, és kikeverni egy fekete színben pompázó krimit. Az 1989-es filmben két amerikai rendőrnek kell Japánban nyomoznia, ami nyilván veszélyes és kész őrület, mert Amerikán túl csak szörnyen macerás dolgok léteznek. Michael Douglas és Andy Garcia főszereplésével. 

0:35, m1, Waczak Szálló
Nem hiszem, hogy sok nézője lenne a sorozatnak: aki szereti, már megszerezte, sőt megtanulta, aki nem, kevéssé valószínű, hogy péntek hajnalban ébredjen rá tévedésére. Ez az 1975-ös sorozat lett a Brit Filmintézet 2000-ben lezajlott versenyének győztese mint a legjobb brit televíziós műsor. A Monty Python 1970-es feloszlása után három évig rekotorskodó Cleese Connie Booth-szal (ő Polly, a szobalány, illetőleg Cleese felesége) írta meg a kis családi szálló történeteit elmesélő forgatókönyvet. Összesen 12 epizód született két évadra elosztva, nehogy engedni kelljen a színvonalból. Szóval aki kicsit felfrissítené magát egy kis angol humorral, tessék. Cleese természetesen óriási benne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik