Kultúra

Polisse [filmpremier]

Hogyan dolgozik a párizsi rendőrség gyermekvédelmi osztálya? Egy fiatal rendezőnő César-díjas dokudrámája, mely a Cannes-i zsűrit is földhöz vágta.

Pedofil edzők, apák és nagyapák, gyermeküket bántalmazó anyák, okostelefonért orális szexet végző, zsebtolvaj és kolduló kiskorúak – ilyen és hasonló esetekkel találkozik nap mint nap a párizsi Belleville negyed rendőrségének speciális egysége. Mindannyian elkötelezetten dolgoznak, imádják munkájukat, és persze egyiküknek sem problémamentes a magánélete. Hozzájuk csatlakozik egy fiatal belügyminisztériumi fotóslány, hogy megörökítse mindennapjaikat a rendőrségen, akció közben és este, a kocsmában.

Jegyezzük meg a Maïwenn nevet, mert biztosan találkozunk még vele. A 36 éves színésznő-rendező nem tegnap kezdte, ötéves kora óta van a pályán. Luc Besson – akinek mellesleg 16 évesen gyereket szült –, állítólag róla mintázta a Leon, a profi gyerek főhősét, és ő alakította Az ötödik elem kék díváját, Plavalagunát is. A hölgy tehát rutinosan mozog a film világában, és túl van már elég traumán. Talán ennek is köszönhető az a szimpatikus hozzáállás, mellyel nekivágott gyomorszorító témájú, dokumentarista stílusban készült filmjének, s amely köszönhetően az itt-ott felvillanó humoros jeleneteknek mégsem egy merő rettenet.

A cselekmény kisebb részét adják ugyanis a bűnügyi esetek, nagyját az osztag belső élete teszi ki, a titkolt és nyilvánvaló vonzalmak és a kőkemény konfliktusok találó portrékkal. A kifelé önbizalomtól duzzadó, sportos, valójában anorexiás Iris; a válásra készülő, bizonytalan Nadine; a túlérzékeny és agresszív macsó Fred, és apaként szeretett vezetőjük Baloo mind jó zsaruk, de hús-vér emberségük is kellőképpen megmutatkozik. Harmadik dramaturgiai szálként pedig ott a többieket fotózó Melissa külsős nézőpontja, akit önreflexíven maga Maïwenn alakít. Korántsem hibátlan mű, a cselekmény kissé kaotikusan és egyenetlenül oszlik el, mégsem véletlen a 13 César-jelölés. Szókimondó és bátor film, amelynek sokkoló eseteit maga az élet írta.

Kinek ajánljuk?

Akik kíváncsiak az ütős, új francia filmekre.

Kinek nem ajánljuk?

Akiknek nem bírja a gyomruk a témát.

Polisse – színes, feliratos, francia filmdráma, 127 perc, 2011. R.: Maïwenn Le Besco. Sz.:Karin Viard (Nadine), Joey Starr (Fred), Marina Fois (Iris), Nicolas Duvauchelle (Mathieu), Maiwenn Le Besco (Melissa), Karole Rocher (Chrys), Arnaud Henriet (Bamako), Jérémie Elkaim (Gabriel). Forgalmazó: Mozinet Kft.

Hazai premier: március 29.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik