Kultúra

Mi a f*sz van: itt az új Tankcsapda

„Jobb vagy bal, az mindegy, a kettő ugyanúgy szar, hazudik éjjel, hazudik nappal, riogat a pénzzel, riogat a pappal.” Új gitáros, régi zúzás: bemutatták a Tankcsapda legújabb klipjét.

Kapcsolódó cikkek

A Tankcsapda az idei évet azzal indította, hogy majdnem húsz év után gitárost cserélt. Molnár “Cseresznye” Levente helyét Sidlovics “Sidi” Gábor, egykori Zanzibár-gitáros vette át. A közös munka első eredménye, a „Mi a fasz van?” hétfőn debütált a Lángoló Gitárokon.

A dal leginkább az Agyarország, a Legjobb méreg vagy a Jönnek a férgek szövegcentrikusabb, megmondósabb vonalába illik. Zeneileg is visszafordult a banda a gyökerekhez, a zúzós, durva r’n’r-hoz.

A címben feltett kérdést mellesleg Magyarországhoz intézi Lukács László:

„Magyarország, mi a fasz van veled, mondd csak/Beteg vagy, vedd észre, felment a lázad/Semmi okom nincs rá, hogy pezsgőt bontsak/Mer’ amit látok, meg amit hallok, az gyalázat” – így nyit.

Az országról végig elég apokaliptikus képet fest, ahol lassan melegebb a helyzet, mint a háborúban Bosznia, s ez mind a jobb-, mind a baloldal érdeme. „Nem a pornó nem is az erotika, ami gusztustalan az a politika/Szavakkal és tettel, tele gyűlölettel” – énekli Lukács, aki azt reméli, nem hiába húzza a vészharangot, „Mer’ aki ember, annak emberi élet jár,/Minden embernek emberi élet…”.

Egy dalról nem érdemes sokat beszélni, meg kell hallgatni. Érdemes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik