Kultúra

Csempészek [filmpremier]

Mark Wahlberg jófiú lett, mégis egy Panamába tartó teherhajón rosszalkodik. Első osztályú amerikai thriller az izlandi Baltasar Kormákurtól.

A felállás ismerős: a kiugrott zsivány (ez esetben csempész) még egy utolsó bulit elvállal. Apja börtönben, két kisfia és szép felesége otthon – Chris Farraday már nem keresi a bajt. Legjobb barátjával, a szintén jó útra tért Sebastiannel közös, biztonsági kamerák telepítésével foglalkozó vállalkozása jól megy. Csakhogy feleségének öccse kokaincsempészésébe keveredik, és mielőtt csúnya véget érne, Chris vállalja, hogy elviszi a balhét. Összetrombitálja hát a régi cimborákat, és megcélozzák Panamát, ahonnan hamis pénzt akarnak behozni. És kezdődnek a bonyodalmak.

Kevés izlandi művész lett eddig világhírű. Az első számú kulturális exportcikk, Björk mellett 2000-ben tűnt fel az otthon színházi rendezőként is elismert Kormákur az emblematikus 101 Rejkjavik című drámával. 2008-ban a Fehér nászéjszaka című Csehov-adaptációja a Titanic Filmfesztivál közönségdíjasa lett. Eljött hát az ideje, hogy dobbantson az óceán túlpartjára, és kipróbálja magát amerikai színészekkel egy műfaji filmben.

A helyzet az, hogy nagyon jól tette, és a Mark Wahlberg-Kate Beckinsale páros ideális választás volt a főszerepekre. Az átlagosan induló történet csakhamar annyi csavart mutat fel, hogy győzzük kapkodni a fejünket. Szemcsés képi világa, a megszámolhatatlan konténert szállító teherhajó indusztriális helyszíne, és a hatásos dialógusok emlékezetes thrillerré állnak össze. Ha pedig hozzátesszük azt a slusszpoént is, amit a művelt úri közönségnek tartogat, még a művészettörténészek is megnyalhatják a tíz ujjukat utána.

Kinek ajánljuk?

Aki egy igazán jó thrillert szeretné látni.

Kinek nem ajánljuk?

Vám- és pénzügyőröknek. Kortárs műgyűjtőknek.

Contraband – színes, feliratos, amerikai-angol krimi, 110 perc, 2012. Rendezte: Baltasar Kormákur. Szereplők: Mark Wahlberg (Chris Farraday), Kate Beckinsale (Kate Farraday), Giovanni Ribisi (Tim Briggs), Ben Foster (Sebastian Abney), Caleb Landry Jones (Andy), Diego Luna (Gonzalo), Lukas Haas (Danny Raymer), William Lucking (Bud Farraday). Forgalmazó: UIP-Duna Film.

Hazai premier: március 22.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik