Kultúra

Az éhezők viadala [filmpremier]

Túlélési tinédzser-valóságshow az erdőben, életre-halálra. Egy posztapokaliptikus trilógia kicsit hosszú, néhol gyomorszorítóan brutális első része.

Amerika nincs többé, helyette a 12 körzetre osztott Panem létezik, melyet a kiválasztott kevesek Kapitóliuma irányít. A körzetekből minden évben kiválasztott fiú-lány párosoknak meg kell küzdenie az éhezők viadalán, és csak egy győztes maradhat. A verseny minden pillanatát közvetíti a televízió a telekamerázott és csapdákkal felturbózott erdőből. A szegény bányászvidékről, a Tizenkettes körzetből a 16 éves Katniss Everdeen kishúga helyett önként jelentkezik, és a helyi pék fiával, Peetával együtt indulnak végzetük felé.

 

Itt az új Alkonyat – így emlegetik Suzanne Collins bestseller-trilógiáját, melyet 2008-as megjelenése óta 26 nyelvre fordítottak le, és tinédzserek milliói rajongva olvassák. A szerző inspirációját televíziós szörfölés közben szerezte, egy valóságshow-t az iraki invázió képsorai követték, ő pedig egybemosta ezeket. Merített még a görög mitológiából, az ókori Róma történelméből, és természetesen a vietnámi háború borzalmait is beleépítette. A sötét jövőkép sok tekintetben erős társadalomkritikának tekinthető, főként ami a valóságshow-kat illeti. A peremvidékek látványos szegénysége kontra a Kapitóliumban élők nevetségesen színes, futurisztikus rokokó öltözéke és életmódja a maga eltúlzott módján is pontos. Mint ahogy arra sem túlzás felkészülni, hogy egy esetleges újabb apokalipszis esetén ősember módjára fog hajtani mindenki a túlélésért, nem kímélve a gyengéket.

Gary Ross rendező (Dave, Vágta) mértéktartóan mutatja a brutalitást, a véres jelenetek többsége megáll a korhatár karikánál. A főszereplő Katnisst alakító ifjú Jennifer Lawrence-t a Winter’s Bone – A hallgatás törvénye című thrillerért korábban Oscar-díjra jelölték. Megint kiválóan hozza a kis testvéréért bármire hajlandó, kőkemény nővér szerepét, aki kiválóan bánik az íjjal. Tipikus eszköztelen játék az övé, semmi jellegzetes grimasz vagy mosoly, nem a szavak, hanem a tettek embere. Megrázóan erős alakítása itt is dominál, mellette Josh Hutcherson a lány győzelmében bízó megfelelő pár. Akadnak aztán még sztárok itt bőven: Woody Harrelson a viadal korábbi győzteseként, Lenny Kravitz a lány megértő stylistjaként, Donald Sutherland a kíméletlen elnökként, valamint Stanley Tucci, aki egyszerűen frenetikus a műsor egyik házigazdájaként.

Kinek ajánljuk?

Aki tudni akarja, mi most a menő a tinédzserek körében. Akinek inspiráció kell, hogy újrakezdje az abbahagyott küzdősportot. Íjászoknak.

Kinek nem ajánljuk?

Aki nem bírja látni, ha gyerekek ölnek gyerekeket.

VIDEO

http://www.youtube.com/watch?v=mguFhooTypg&list=UUxQGP1ljZaYoXaAcXDIA2dQ&index=1&feature=plcp

The Hunger Games – színes, feliratos, amerikai sci-fi akciófilm, 142 perc, 2012. Rendezte:Gary Ross. Szereplők: Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen), Josh Hutcherson (Peeta Mellark), Elizabeth Banks (Effie Trinket), Liam Hemsworth (Gale Hawthorne), Stanley Tucci (Caesar Flickerman), Woody Harrelson (Haymitch Abernathy), Toby Jones (Claudius Templesmith). Forgalmazó: Fórum Hungary.

Hazai premier: március 22.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik