Kultúra

A Vaskakasban a kandúr az úr

Egy cirmos, akinek 9 élete van, mindig talpra esik, és apró füllentésekkel segíti gazdája boldogulását. Felismerted a mesehőst?

A Grimm testvérek klasszikus története nyomán a Vaskakas Bábszínház is műsorára tűzte Csizmás Kandúr kalandját. A molnárlegény Jeromos, és a nagyszájú macska játéka a kezdetektől indul, amikor a szegény fiú, édesapja halálakor csupán egy cicát kap hagyatékul. A darab kérdések sorára keresi a választ, vagyis, hogy lehet-e a két főszereplő igaz barát, el lehet-e nyerni egy királylány szívét hazugságokkal, és hogy mennyire alapul pusztán külsőségeken a világ. Hiszen a kandúr, ahogy felveszi a köpenyt, a kalapot és az elmaradhatatlan piros csizmát, Macskási Leopolddá változva azonnal szerethetővé, elismertté válik az emberek körében.

Az izgalmas, humoros, olykor megható históriát sokan és sokféleképpen feldolgozták már a színházakban, a Vaskakas verzió azonban mégis különleges, hiszen számos újdonsággal gazdagítja az eredeti történetet. „Itt például nincs óriás, akit egérré változva a végén felfal a macska, de van egy cipőboltunk, ami a kerete lesz a történetnek. A helyszínen ugyanis a gyerekek megismerkedhetnek azokkal a szereplőkkel, akik a darabban egy bábbal fognak megjelenni. Tulajdonképpen ugyan azok a viszonyok képződnek le a mesében is. Az érdekessége az, hogy az emberi színház effekt váltakozik a bábszínházzal, ami egy izgalmas dimenzió játékra ad lehetőséget” – mondta a Győr24-nek Kocsis Rozi, a bábszínház igazgatója.

És, hogy mitől lesz sikeres a március 25-én debütáló darab? Mert a gyerekek már tudják, hogy ha egy macska csizmában jár, akkor semmi sem lehetetlen…

A Grimm testvérek meséje nyomán írta: Veres András Blattner Géza-díjas
Tervező: Hoffer Károly e.h.
Zeneszerző: Rab Viki
Rendező: Veres András Blattner Géza-díjas

Játsszák:

Csizmás Kandúr: Tengely Gábor Blattner Géza-díjas
Jeromos: Szúkenyik Tamás
Mahália boszorkány: Kocsis Rozi Blattner Géza-díjas
Királynő: Ujvári Janka Jászai Mari-díjas
Királylány: Pallai Mara
Nevelőnő, szakácsnő: Rab Viki

Bemutató: 2012. március 25. 11 óra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik