Kultúra

Alföldi Nemzetiről, nemzeti érzelmekről

A Nemzeti Színház igazgatója „művészi, állampolgári és vezetői” meggyőződésének akar megfelelni, „nem a hangosan kiabáló, felszínesen megnyilatkozó embereknek”.

Alföldi Róbert a Magyar Hírlapnak azt mondta: kikéri magának, hogy az ő nemzeti érzelmeit megkérdőjelezik azért, mert nem hangosan üvölti, hanem mélyen belül hordja őket. A teátrum megnyitásának 10. évfordulója alkalmából készült interjúban az igazgató kiemelten fontosnak nevezte, hogy a Nemzeti „olyan dolgokról beszéljen, amelyek hazánkban problémásak, és hogy bátrabban és sokoldalúan közelítsen a világhoz”.

Alföldi Róbert nem hiszi, hogy „egy andalító színházat kellene csinálni”. Szerinte nem állja meg helyét az a vád, hogy a Nemzeti előadásai nem reprezentálják megfelelően a nemzeti kultúrát, túlságosan kísérletező, nem megfelelő a magyar és a külföldi, a kortárs és a klasszikus szerzők darabjainak aránya. Az igazgató úgy véli, ha „bárki veszi magának a fáradságot és komolyan megvizsgálja a Nemzeti Színház jelenlegi repertoárját, megnézi a darabjainkat”, láthatja, hogy ez nem igaz.

A tízéves színház a jubileumot Az ember tragédiájának március 25-i díszelőadásával ünnepli, amit Alföldi Róbert azzal magyaráz, hogy “a teátrum története az elmúlt tíz évben a tragédiák között ível” át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik