Kultúra

A tévében: rejtett értékek

Titokzatos antik görög szerkezet, CIA-malőr, emberség és embertelenség, belső szépség és felemás gondolatébresztés a vérbírók kapcsán.

20:00, National Geographic, Mindennapi tudomány IX: Csillagóra
Ezek a régi görögök, csakúgy, mint mai utódaik, folyton meglepnek minket. 1900-ban egy szivacsgyűjtő csapat egy kétezer éves hajóroncsban rengeteg minden más mellett talált egy kis doboznyi tárgyat is, melyben bonyolult szerkezet volt. De mire szolgált? A választ a műsor kísérli megadni.

21:00, film+, Égető bizonyíték
Coenék olykor csak lábat lógatnak, most is ez történt. Kedvenc hollywoodi sztárjaikra írva pár karaktert abszurd kis mesét kanyarítottak a CIA-val a középpontban – nem is emiatt érdekes a dolog, hanem Brad Pitt frizurájáért, Clooney vigyoráért, Malkovich széteső karakteréért, Tilda Swintonért, Richard Jenkinsért. Meg némi Coen-humorért. 

21:05, Duna TV, Kiálts szabadságért!
Ez már a második Richard Attenborough-film a héten, a Gandhi után megint egy különleges politikai helyzet, szimbolikus figurákkal: a dél-afrikai apartheid idejének egyik tragikus hőse, Steve Biko, illetve az őt támogató fehér újságíró, Donald Woods történetét mondja el a film. A rendező megint nem fogta vissza magát, 151 percben mondja el a visszataszító rezsim viselt dolgait, s ad Attenborough-ra jellemzően széels tablóba ágyazott szívszorító képet az ebertelenségről és büszkeségről. Ebben az 1987-es filmben Denzel Washington és Kevin Kline játssza a főszerepet. 

23:20, TV2, Én is szép vagyok
Lakatos Márk a Viasat3-ról a TV2-höz vándorolva folytatja népnevelő tevékenységét: megmutatja a nőknek, hogy hogy lássák szépnek magukat, s ehhez nemcsak lelki, kozmetikai, ruházkodási, testi tanácsokat is ad. Photoshopolt modellektől elárasztott világunkban egy mindennapi nőnek nem könnyű becsülnie önmagát, jól éreznie magát a bőrében – a műsort (még ha ilyen későn is), fél szemmel a férfiak is nézhetik, hogy lássák, mennyir elkél e témakörben a pozitív hozzáállás. 

23:55, m2, Becsöngetünk és elfutunk
Oknyomozó, tényfeltáró magazin, szól a műsorfolyam önmeghatározása, ami szöges ellentétben áll a cím kölykös, pajkos hangulatával – és a valóság tényleg a címhez áll közelebb. A Bűn és büntetlenség című Biszku-filmmel elhíresült Skrabski Fruzsina-Novák Tamás kettős különböző, az elmúlt rendszerhez (mármint a magát kommunistának nevezőhöz) kötődő, a Biszku-kérdéskörhöz kapcsolódó témákra néz rá, vet egy alaposabb pillantást. Az első adás a vérbírókat próbálja meg szembesíteni tetteikel, túlélőikkel, kissé zavarosan kavarva a megbocsátás és az erkölcsi elégtétel céljait. Erős, átgondolt dokumentarizmus, adott esetben katartikus múltfeltárás helyett inkább csak megérezzük a téma erejét, a műsor inkább abban tud segíteni, hogy gondolkodásra késztessen minket, de az út legelején el is engedi a kezünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik