Kultúra

Népítélet: köztévé – a kevesek adója

El akar tűnni szem elől? Magányra vágyik? Szerepeljen köztévés sorozatban!

Nem lehet megállítani a köztévét, önti, önti az új produkciókat, ami kétségkívül örvendetes mind az alkotók, mind az egyetemes kultúra szempontjából – új arcok kerülnek a képernyőre, színészek kapnak munkát, és persze más sem jár rosszul Kálomistától Jáksóig. Ugyanúgy fontos a tömegkultúra művelése, mint a magaskultúráé, elvégre a mindennapok embere ritkábban olvas Platónt új fordításban, mint néz sorozatot. De azt jelezném, hogy míg az előbbiért büntetőfeljelentés, sajtóhadjárat járt, utóbbiért (a sorozatkészítés) dicséret, sőt Balázs Béla-díj jár.

De hogy is jön mindez össze? Arányaiban a filozófusoknak juttatott pénzek és az általuk elért tömeg hasonló a Marslakók, és az új, most indult Szájhősök és Munkaügyek költségvetési és nézettségi mutatójához. A Marslakók a második héten is 250 ezres nézősereggel dicsekedhetett, szokásosan a Híradó 6-700 ezres nézettsége után, a péntek esti Szájhősök (mely havi (!) sorozat lesz) 180 ezressel, a Munkaügyek nyitó nézettsége pedig 140 ezres volt, miközben előtte a Magyarország, szeretlek! még verte a TV2-s Randigurut 753 ezer nézővel. (A számok a teljes népessében mért nézettségre vonatkoznak.)

S mi volt a köztévé legnézettebb műsora? Egy új produkció: A Tenkes kapitánya Zenthe Ferenccel (851 ezer néző, 18. hely). Hát a 18-49-es korosztályban? A nyitó Forma-1-es futam Melbourne-ből (ez egyben a köztévé-konglomerátum egyetlen műsora ezen a listán).

A héten amúgy az RTL Klub tarolt, a Csillag születik rögtön az élre állt 710 ezer/1,8 millió nézővel, és a többi új műsor is jól megy. Nem úgy a Megasztár, amely egyre süllyed, a héten már csak épp elérte a nézőszáma az egymilliót (410 ezer), de még így is magasan vert mindenkit a műsorsávban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik