Kultúra

Lazacfogás Jemenben [filmpremier]

Az önellentmondásnak tűnő cím romantikus mesét rejt Ewan McGregorral és Emily Blunttal. Az Árvák hercege és a Csokoládé rendezőjétől.

Micsoda eszement ötlet a sivatagba halastavat telepíteni – gondolja a halkutató Dr. Alfred Jones (McGregor), amikor felkérik, hogy honosítsa meg a lazacokat az Arab-félszigeti Jemenben. A gondolat egy helyi sejk (Amr Waked) fejében született meg, és azért nem hamvába holt idea, mert az uralkodó a béke megteremtésére használná az idegnyugtató pecázást. Fred rögtön nemet mond, ám ezt brit politikai körök sem nézik jó szemmel, mivel a mesés vagyonnal rendelkező befolyásos arab nemes egy skóciai sportbirodalom tulajdonosa is. Így aztán nem meglepő, hogy Fred hamarosan a Jemen folyó partján tanítja a műlegyes horgásztechnikát a projektet vezénylő gyönyörű, fiatal üzletasszonynak, Harrietnek (Emily Blunt).

Hallström filmje tulajdonképpen egy romantikus vígjáték álruhájába bújtatott ökomese, melynek mozgatórugója persze a régi jó ismerős: a politika. Hiszen ha el kell terelni a figyelmet mondjuk az afganisztáni konfliktusról, nem árt néhány jól irányzott hírt tálalni a sajtónak, vagy egy olyan magasztos üggyel kampányolni, mint a sejké. A rendező a hangsúlyt mégis a szerelmi szálra helyezte, mondhatni ismét feel-good mozit forgatott, egy kis tudomány kontra hit polémiával. A siker érdekében a forgatókönyv megírását Simon Beaufoy-ra bízta, akinek a 127 óra, a Gettómilliomos vagy az Alul semmi köszönhető.

Ewan McGregor és Emily Blunt között működik a kémia, így a romantika szabadon burjánzik a sivatagi naplementében. De a prímet a brit miniszterelnök tanácsadójaként látható Kristin Scott Thomas viszi, aki kacagtatóan pattogós parancsolgatással igyekszik polírozni a kabinet imázsát.

Kinek ajánljuk?

Aki a szokásosnál tartalmasabb romantikus filmre vágyik.

Kinek nem ajánljuk?

Aki nem szereti a lazacot.

Salmon Fishing in the Yemen – színes, feliratos, angol romantikus vígjáték, 111 perc, 2011. Rendezte: Lasse Hallström. Szereplők: Ewan McGregor (Fred Jones), Emily Blunt (Harriet Chetwode-Talbot), Amr Waked (a sejk), Kristin Scott Thomas (Bridget Maxwell), Rachael Stirling (Mary Jones), Tom Mison (Robert), Catherine Steadman (Ashley). Forgalmazza: Fórum Hungary.

Hazai premier: március 15.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik