Kultúra

A tévében: szélkakas, buborékfólia, nők

Miért éljünk a tenger alatt? Hogy készül a buborékfólia? Mi teszi az igazi nőt?

20:00, National Geographic, Mindennapi tudomány IX: Város a tenger alatt
Kénytelen vagyok idemásolni egy mondatot a tartalomismertetésből: “Bolygónk felszínének 70%-át óceánok borítják, így nem csoda, hogy az utóbbi időben immár nemcsak a fantasztikus könyvek szerzői, de komoly tudósok is felteszik a kérdést: Helyhiányos modern világunkban miért hagyjuk ezt a hatalmas területet kihasználatlanul?” Helyhiányról speciel nem tudok, bár az biztos, hogy metropoliszokban koncentrálódik a népesség (a túlnépesedés nem helyhiány – a Föld mai népessége egymás mellett álldogálva elférne Madagaszkár szigetén) – de hát ha a tenger alatt van a megoldás kulcsa, nézzük, mit is sikerült kigondolniuk a tudósoknak.

20:30, Discovery Channel, Hogyan készült?
Ennek a sorozatnak az értelméről sokáig gondolkodtam, de idáig, a 16. évfolyam 11. részéig kellett várni, hogy visszamenőleg értelmet nyerjen és megbocsátást nyerjen minden: a mai epizódban ugyanis a gyógyszercsomagolásnál használt buborékfóliák, a felvágottszeletelő gépek és a szélkakasok születésébe nyerünk bepillantást. A buborékfóliák jelentőségét nem kell ecsetelnem – sok millió ember passziója tévénézés, egyebek közben pukkasztgatni őket, e tárgy jelentőségét tehát nem lehet eltúlozni, s a készülése is sokakat érdekel. A felvágottszeletelő gépek sokak csodálatát vívják ki, pihenésképpen érdekes lesz látni, hogy is keletkeznek. A szélkakasok pedig – nos, a magyar politikai elit példaképének gyártása nemcsak érdekes, de szinte a mindennapi élethez szükséges információ. 

21:00, film+, Sztriptíz
Demi Moore sem tartozik a kivételek közé: hollywoodi díva lévén mindent megtesz az öregedés jeleinek sebészeti-kozmetikai eltüntetéséért, aminek egyik, 15 évvel ez előtti stádiumában óriási melleket vett magának. Sajnos vagy szerencsére ehhez az önbizalomnövelő lépéshez egy filmet is csatolt, mely szövevényes zsarolási-gyilkossági történet, de a léyneg nyilván az, hogy Demi Moore, a sztriptíztáncosnő egyrészt vetkőzik (bizonyítván, hogy még mindig jól néz ki), másrészt attól még jó anya (mármint a történet szerint), mert azért Moore odáig még nem jutott el, hogy eljátsszon egy semmi kis táncosnőcskét (példát vehetne ez ügyben a szintén remekül (és természetesebben) festő Marisa Tomeitől, akit a nagyságrendekkel jobb film Pankrátorban láthattunk). 

23:10, film+, Ne nézz vissza!
Csak négy évvel fiatalabb Moore-nál Sophie Marceau, mégis sokkal több nő van benne, mert tudja, hogy a külső csak egy az összetevők közül, a báj, a nőiesség a másik, és bizony fontosabb. Persze egy francia színésznő mindezt önkéntelenül tudja – a Házibuli tinisztárja most egy érdekes filmben mutatja meg magát: a főhősnő teljesen más valakivé válik. Hogy miért és hogyan, azt meglátjuk. Hogy kivé? Szintén tudna mit mondani a nőiségről: úgy hívják, Monica Bellucci. 

23:35, Duna TV, Szép volt fiúk…
Ebben az egykori futballistákkal készült interjúsorozatban ma azzal a Varga Zoltánnal találkozhatunk, aki mind játékosként, mind edzőként törésekkel teli pályát futott be – egy nehéz emberről van szó, akinek nem volt szerencséje, hisz a világ akkori legjobb játékosával kellett egy csapatban, a Fradiban játszania, majd emigrált, a bundabotrányba került, aztán edzőként is sokszor került konfliktusba a csapat tulajdonosával – aztán meg meg is halt, ugyanúgy, ahogy élt, váratlanul, hogy az ember rákiabált volna, hogy ezt mégis hogy képzeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik