Kultúra

A tévében: folyamatos újrakezdés

Az utolsó sikeres magyar politikus mellett foci, Forma-1, újjáépítés és tényfeltárás is lesz ma.

8:55, m1, Mátyás, az igazságos
Nagyjából utolsó sikeres politikai vezetőnk, aki nemcsak szándékban, de eredményben is fel tudott mutatni valamit; Mátyás óta az ország oligarchák és idegen hatalmak között őrlődik. Nem véletlen, hogy annyi (sokszor megszépítő) mese szól róla – ezekből készített rendes, nagy filmet Újváry László, most pedig a korán kelők újranézhetik.

19:45, sport2, Sevilla-Barcelona
Tovább tart a Barcelona akadályfutása: fordulóról fordulóra rohannia kell a rendkívül sikeres Real Madrid után. A 10 pont hátrányban lévő Barca most ugyan elméletileg a kisebb falat Sevillához készül, mely csak a 11., de a spanyol bajnokságban nincsenek könnyű meccsek.

20:30, m2, Melbourne, időmérő edzés
Aki esetleg nem nézte meg élőben az m1-en reggel 6:40-től a melbourne-i, szezonnyitó Forma-1-es időmérő edzést, az most bepótolhatja. Nemcsak a rajthelyek megoszlására derül fény most, hanem arra is, tényleg olyan harmatos-e a Ferrari, maradt-e erős a Red Bull, mit tud a McLaren vagy a Mercedes, a Lotus (egy finn világbajnokkal), a Williams a Renault-motorral – esetleg a Marussiává alakult Virgin. Visszatér Raikkönnen, elment Barrichello, öt világbajnok versenyez a mezőnyben – indul a stopper. 

21:00, Discovery Channel, Japán újjáépítése
A tavalyi borzalmas japán földrengés és szökőár 19 ezer életet, és óriási anyagi veszteséget követelt – Japán egy évre rá óriási munkával lényegében eltakarította a romokat, és elindult a tervezés is, a rengeteg elpusztult város, negyed, épület újjáépítésére. Rikuzen Takata fele elenyészett a természeti csapás során – most a polgármester a jövő városát akarja felépíteni a rendelkezésre álló területen. És ha a japánok valamit elhatároznak, azt meg is csinálják. 

0:10, RTL Klub, Edison
Nem a fonográfé mellett még ezer más szabadalommal bíró feltaláló a film főhőse, hanem egy Magyarországon ritkán látható (még ritkábban olvasható) tünemény: elkötelezett, eltökélt, független oknyomozó újságíró. Persze Amerikában sincs könnyű dolga: alighogy leleplez valamit, rögtön kiderül, darázsfészekbe nyúlt – kirúgják. Ám ő nem hagyja ennyiben a dolgot. A fiatalembert Justin Timberlake játssza, főnökét Morgan Freeman és Kevin Spacey, illetve LL Cool J is megjelenik ebben az eklektikus, zenész-színész szereposztású filmben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik