Kultúra

Az egész megyét átszeli jövőre a Csíksomlyó Expressz

Sopronból indul, Kapuváron, Csornán és Győrben is vesz fel Csíksomlyóra tartó zarándokokat jövőre a székelygyors. Az útvonal tervezését már most megkezdték.

Jövőre Szombathelyről is indul a magyarok erdélyi találkozójára tartó Csíksomlyó Expressz; a vasúti szerelvény útvonala Győrt, Tatabányát és Komáromot érintve felvidéki zarándokoknak is megkönnyíti a csatlakozást.

Megmarad a Sorponból induló szerelvény is: a Csíksomlyó Expressz a Dunántúl jelentős részén áthaladva Sopronon, Csornán, Kapuváron,Győrön, Komáromon, Tatabányán keresztül jut el Budapestre. A fővárosból, a Keleti pályaudvarról együtt indul majd útnak a másik különvonattal, a Székely Gyorssal. A két szerelvény Kelet-Magyarországon Szolnokon, Békéscsabán és Püspökladányban  vesz fel zarándokokat.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda négy éve indít Budapestről vonatokat a katolikus szentmisére, s eddig összesen 4500 hívő utazott ily módon a búcsúra – mondta Petrus György.

 

 

Az út során, az eddigi gyakorlatnak megfelelően, népi zenekar járja végig a kocsikat, idegenvezetők tájékoztatják a résztvevőket a történelmi nevezetességekről. A zarándokoknak a hagyományokhoz hűen a környező falvakban – elsősorban Felcsíkon és Alcsíkon – székely családoknál nyújtanak szállást, akik meg is vendégelik őket – mondta a cégvezető. A jövő évre tervbe vett program itt olvasható.

A pünkösd előtti szombaton tartandó csíksomlyói szentmise és az azt követő körmenet arra emlékezik, hogy János Zsigmond erdélyi fejedelem a székelyeket protestáns hitre akarta téríteni, de ez ellen a székelyek sikeresen összefogtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik