Kultúra

Magyarországra jön a világ egyik legjobb szaxofonosa

Kenny Garrett a Budapest Jazz Clubban és a pécsi kulturális fesztiválon is fellép.

Kenny Garrett pályafutása 18 évesen Duke Ellington zenekarában indult, de Miles Davis együttesében lett világhírű. A sajátos hangszínű és stílusú amerikai zenész a ’80-as évek végétől a ’90-es évek elejéig dolgozott együtt Davisszel. Híres kérdezz-felelek játékuk vagy a Human Nature című dalban előadott hosszú szólói máig megmaradtak a rajongók emlékezetében.

Mielőtt saját együttesét megalakította, a szaxofonos olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Art Blakey, Pharoah Sanders, Marcus Miller, John McLaughlin, Pet Metheny, Herbie Hancock, Branford Marsalis, John Scofield vagy Michael Becker. Játékát megcsodálhatjuk Sting vagy a Grammy-díjas Five Peace Band lemezein is.

Garrett Chick Coreával és saját zenekaraival is járt már Magyarországon. 2007-ben a Jazztergom Fesztiválon az akkoriban megjelent, Grammy-díjra is jelölt Beyond the Wall című lemezének anyagát mutatta be. Azóta megjelent legutóbbi korongja, a Sketches of MD (címe Miles Davis-re utal) a korábbi stúdiólemezektől eltérően “élő” felvétel. Ezzel nemcsak tiszteleg az egykori mentor és zenésztárs előtt, hanem zenei szemléletmódját és harmóniavilágát is megidézi.

Ennek az albumnak a műsorával érkezik Magyarországra Kenny Garrett. Március 26-án és 27-én a Budapest Jazz Clubban, 28-án pedig a pécsi Kodály Központban játszik kvartettjével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik