Kultúra

John Carter 3D [filmpremier]

Alapmű érkezik a mozikba, a világ első galaktikus hősével. Ez az ős sci-fi ihlette a Csillagok háborúját és az Avatart.

A polgárháborús veterán, John Carter (Taylor Kitsch – Saturday Night Lights – Tiszta szívvel foci) Arizonában kutat arany után, ehhez képest a Marson tér magához. Itt megismerkedik a három méter magas, négykarú helyi barbárokkal és a szépséges Dejah Toris (Lynn Collins – X-Men kezdetek: Farkas) hercegnővel, akit a béke végett kényszerítenének feleségül az ellenséges Sab Thanhoz (Dominic West – Mamma Mia!). Ám a bolygó bennszülött népei, az agresszív zöldbőrűek és a humanoid vörösbőrűek között kitör a háború, és ez nemcsak a Mars, hanem a Föld pusztulását is okozhatja. John Carter a konfliktus közepén találja magát, és ráébred, hogy rajta múlik mindannyiuk sorsa.

Mi a közös Tarzanban és John Carterben? Mindketten Edgar Rice Burroughs agyszüleményei. A sci-fi nagypapája pontosan 100 éve, 1912-ben vetette papírra a Marsra vetődő földi harcos kalandjait, a Barsoom sorozatban – ahogyan ő nevezte a Marsot. Több se kellett a Disney-nek, gyorsan letettek 250 millió dollárt az asztalra, és felkérték az Oscar-díjas forgatókönyvíró-rendező Andrew Stantont (Némo nyomában, WALL-E), készítsen méltó filmet a kultikus anyagból.

A Friday Night Lights – Tiszta szívvel foci című sorozat rosszfiúja, Taylor Kitsch alakítja a címszereplőt. Az űrkorszak Tarzanjának ereje megsokszorozódik megváltozott gravitációnak köszönhetően, és repülni is képes lesz. Sármja kifejezetten jót tesz a figurának, non-stop kardozós harcjelenetekben küzd meg mindenféle izgalmas, furcsa lénnyel. A jó és a rossz összecsapásának látványos meséje azonban sok karakterrel és néha zavaros történetvezetéssel dolgozik, nem követhető, ki kivel van, és a főhős személyisége is önellentmondásokba keveredik. Ha más nem, legalább az alapanyag ismertté válik. Bár lehet, hogy mélyebb nyomot hagy a tény, mely szerint innen merítette George Lucas a Csillagok háborúja-saga bolygóközi üldözéses jeleneteit.

Kinek ajánljuk?

Aki látványos akció-kalandfilmre vágyik, távoli bolygóval, egzotikus civilizációval. Sci-fi fanoknak!

Kinek nem ajánljuk?

Aki soha nem vágyott legyőzni a gravitációt.

 

John Carter – színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus akciófilm, 132 perc, 2012. Rendezte: Andrew Stanton. Szereplők: Taylor Kitsch (John Carter), Willem Dafoe (Tars Tarkas), Lynn Collins (Dejah , Mark Strong (Matai Shang), Bryan Cranston (Powell), Dominic West (Sab Than), Ciarán Hinds (Tardos Mors), James Purefoy (Kantos Kahn), Daryl Sabara (Edgar Rice Burroughs), Polly Walker (Sarkoja), Thomas Haden Church (Tal Hajus), Samantha Morton (Sola). Forgalmazó: Fórum Hungary.

Hazai premier: március 8.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik