Kultúra

A tévében: kis foci, kis humor, sok valóság

Egy focimeccs és egy horrormagyaros fogadtatás mellett a romaügy, a bácskai vérengzések és egy bűnbánó bűnöző kopogtat a nappalink ajtaján.

20:15, Digi Sport, Barcelona – Bayer Leverkusen
A legjobb 32 között vár még a Barcelonára egy formális, udvariassági meccs a Leverkusen ellen Barcelonában, hisz a kinti 3-1 után nehéz elképzelni, hogy a németek legalább kettővel nyernek, nem kapnak gólt – de a fociban a németek nyernek, mint tudjuk, így ki ne hagyjuk, már ha van Digi Sportunk.

21:00, film+, Csapatleépítés
Ezt a horror-vígjátékot az teszi különlegessé, hogy főhősei, egy angol vállalat munkatársai Magyarországra jönnek csapatépítő tréningre. Tudjuk, az angoloknak különleges a viszonya a magyarokhoz, de most ez ég inkább igaz: az erdőben lerobbant busz szállítmánya egy gyilkosságsorozat célpontja lesz. Csoda, hogy olyan kevés angol turista jön ide?

21:35, m1, Pesty Fekete Doboz
Pesty László ritkán foglalkozik a giliszták szerelmi életével, műsorainak témája általában valami kemény, konfliktusos dolog. Ma este újrainduló műsorában a roma-magyar kérdéssel foglakozik, és garantáltan nem a politikai korrektség jegyében. A kérdésről mindenkinek van véleménye, meglátjuk, kit erősít, kit bizonytalanít el Pesty – és mennyire képes elmélyülten foglalkozni a kérdéssel.


22:20, Spektrum, On the Spot: Charlie Gun

S. Takács András és Cseke Eszter a válsággócok után különleges emberekkel foglalkozik az On the Spotban: a dél-afrikai Charlie Gun a kábítószer és egyéb bűnözés után a börtönbe kerülve találkozott először apjával, aki életfogytig tartó büntetését tölti. A fiú úgí döntött, megváltozik, ám ez nem megy olyan könnyen a gettóban: a szabadulása után még kétszer került börtönbe, ám mst megint szabadon van, és a két riporterrel is hajlandó volt találkozni. 

0:10, Duna TV, Áldozatok 1944/45
Cseres Tibor Hideg napok című könyve és az abból készült Kovács András-film után 1991-ben jelent meg ugyancsak Cseres tollából a Vérbosszú Bácskában, mely a délvidéki magyar vérengzések utáni szerb partizánok aránytalan, sokszoros, bestiális bosszúját dolgozta fel. Akkor Cseres arról írt, a Hideg napok után várta sokáig, hogy jugoszláv oldalról is felvállalja valaki a szembenézés feladatát. Ez a dokumentumfilm-sorozat egy ilyen szerb részről történő szembenézési kísérlet, és több is annál – hangsúlyozása annak, hogy a kibeszélésnek közeledést, együttes munkát is magával kell hoznia, amit egy vegyesbizottság megalakulása is szimbolizál. Szemtanúk, túlélők emlékezéseit hallhatjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik