Kultúra

Indulj be nyár! Három világsztár a Gastroblues Fesztiválon

Három világsztár, Rick Wakeman, Glenn Hughes és Ken Hensley is fellép az idei, 20. paksi Gastroblues Fesztiválon július 6. és 8. között.

Gárdai György szervező az MTI-nek elmondta: a vezérelv az volt, hogy az újak mellett olyan zenészeket is hívjanak a jubileumi, 20. rendezvényre, akik az elmúlt években a közönség kedvencei voltak. Közéjük tartozik Ken Hensley, a Uriah Heep alapító muzsikusa, aki két éve lépett fel Pakson.

A Deep Purple-t is megjárt Glenn Hughes-zal – aki 2004-ben járt a fesztiválon – nagyon jó barátságban van Hensley, így még arra is van esély, hogy közös produkciót láthat tőlük a közönség. Mindkét zenészlegenda saját zenekarával érkezik Paksra. A harmadik világsztár a Yes alapítója, Rick Wakeman, aki új formációjával, a Rick Wakeman Ú The English Rock Ensemble-lal koncertezik Pakson. Gárdai György megemlítette, hogy a billentyűs ragaszkodott saját felszereléshez, így egy kamionnyi hangszert és egyéb műszaki berendezést szállítanak majd Angliából Paksra. A Gastroblues Fesztiválhoz közeli időpontban nem koncertezik Magyarországon új formációjával Rick Wakeman, Pakson viszont két alkalommal is láthatja-hallhatja őket a közönség: a zenész vállalta, hogy részt vesz a templomi koncerten is.

Ebből idén egyébként kettő is lesz: szombaton és vasárnap is várják a közönséget a Makovecz Imre tervezte Szentlélek-templomba. Rick Wakeman vasárnap délelőtt ad akusztikus zongorakoncertet a templomban egy erre az alkalomra odaszállított Steinway zongorán. Kihasználva azt, hogy ilyen hangszer érkezik Paksra, több billentyűst is hívnak, László Attila az Oláh Kálmán fellépése már biztosnak tűnik. Hozzátette: a templomban megemlékeznek azokról a fellépőkről, akik a fesztivál elmúlt húsz éve alatt jártak Pakson, de időközben elhunytak. Értük szól majd a Gastroblues Rekviem című dal. A magyar fellépők között szerepel mások mellett Deák Bill Gyula, Ferenczi György és a Rackajam, a Takáts Tamás Blues Band és a tervezett Kepes Róbert-emlékkoncert alkalmából Szűcs Gábor és Katona Tamás.

A hagyományos gasztronómiai bemutatók mellett megrendezik a borbarátok találkozóját is, amelynek házigazdája Légli Ottó, Takler Ferenc és Tiffán Zsolt lesz. Jótékony célú főzőversenyt is rendeznek, amelyen borral készült ételek, borkorcsolyák, halászé és egyéb kategóriában hirdetnek majd győztest és díjazzák a legszebb főzőhelyet. Gárdai György hozzáfűzte: bár a műsor már szinte kész, nem áll még rendelkezésükre a rendezvény, valamint a tervezett kiadványok megjelentetésének teljes anyagi fedezete, de bízik benne, hogy sikerül összeszedniük a pénzt. Könyv és fotóalbum, valamint DVD készül a fesztiválról.

A Magyar Turizmus Zrt. Dél-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága a régió kiemelt rendezvényeként kezeli a paksi programot, így Szerbiában, Horvátországban és Szlovéniában is szerepel az ajánlatok között a fesztivál. A 20. paksi Gastroblues Fesztivál főprogramja július 6-8. között zajlik Pakson, az Energetikai Szakközépiskola sportcsarnokában, a klubkoncertek azonban már 2-án, hétfőn elkezdődnek és egy héten át tartanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik