Kultúra

Jolie filmje nem love story

Az amerikai színésznő mindenkit meglepett azzal, amikor bejelentette, hogy filmet rendez. A vér és méz földje című filmet teljes egészében Magyarországon vették fel, és nemrég mutatták be a berlini filmszemlén, a Berlinalén.

A színésznő elmondta, hogy azért választotta ezt a témát, mert generációja nagyon keveset tud a boszniai háborúról, azzal együtt, hogy szerinte „ez volt az utóbbi ötven év talán legösszetettebb konfliktusa”, így kötelességének érezte, hogy elmélyüljön a témában. A forgatás előtt a színésznő elutazott Boszniába, ahol találkozott a háború áldozataival és károsultjaival, de színészeket is felkeresett, akik megélték a háborút.

Most nincs happy end

A film nem csupán egy szerelmi történet, a romantikus szál csak szimbolikus, ami az ott-élőket jelképezi. Ugyanebből az okból került a történetbe egy apa-fiú, két nővér és egy anya-lánya viszonyrendszer is – magyarázta a színésznő, majd hozzátette, „a love story van a középpontban, mert a legtöbb ember azzal tud azonosulni.” Az elsőfilmes rendező néhány kulisszatitokba is beavatott a vele készült interjúban. Elmondta például, hogy miután elkészült a forgatókönyv, azt odaadták a színészeknek, de nem mondták meg nekik, hogy ki írta. Olyan emberek fogadták el, akik megélték a háborút.

A filmben nincs happy end, hiszen a háború sem azzal ért véget. Csupán fájdalom és veszteség maradt utána – magyarázta Jolie.

Nem akart szerepelni a filmben

A film minden jelenetét bosnyákul és angolul is rögzítették, mert Angelina úgy érezte, hogy a film csak akkor tud autentikus lenni, ha azt eredeti nyelven veszik fel. Emellett a rendező szerette volna, ha a lehető legtöbb emberhez eljut a film – márcsak a téma fontossága miatt is – ezért is döntött a két nyelv mellett. Jolie elmondta, hogy nem akart szerepelni a filmben, mert „abszurd lett volna magamat dirigálni.” Párja, Brad Pitt is csak azért tűnik fel egy jelenet erejéig a filmben (amikor egy mesterlövész lelövi őt), mert „ha egy rendezőnek kell egy epizodista, akinek meg kell halnia, általában a közvetlen környezetében néz körül” – vallotta be a színésznő.

Barack Obama, Guido Westerwelle, Angelina Jolie

A politikusokhoz fűződő kapcsolatáról Jolie elmondta, hogy a német külügyminiszterrel, Guido Westerwelle-lel az afrikai országoknak és Bosznia-Hercegovinának adható lehetséges segélyekről tárgyalt, Barack Obamával pedig Líbiáról és minden egyébről, ami épp aktuális. „Szeretek első kézből tájékozódni a legforróbb témákról” – árulta el az ENSZ jószolgálati nagykövete.

Arról, hogy talán egyszer majd ő maga is politikusnak áll, Angelina Jolie azt mondta: nem hiszi, hogy alkalmas lenne a szerepre. „A politikusoknak idomulniuk kell, az ilyenféle alkalmazkodásban pedig én nem vagyok túl jó. Maradok a privát diplomáciánál. Csak segíteni szeretnék, uralkodni nem” – zárta a beszélgetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik