Kultúra

Az erő krónikája [filmpremier]

Tízpontos sci-fi három átlagos amerikai középiskolás srácról, akik furcsa anyagot találnak. Kézikamerával rögzítve, a Cloverfield szellemében.

Az introvertált Andrew mindent rögzít nemrég szerzett videokamerájával. Felveszi agresszor apját és haldokló anyját, az utat a suliba Matt nevű unokatestvérével, a középiskolai életet, a szurkolócsajokat, és a bulizást. Egyik este kamerájával az erdei rave-party közelében talált lyukhoz kerül, ahova leereszkedik Matt-el, és egy Steve nevű fiúval. Az ott talált kristályszerű anyag hatására mindhárman változást észlelnek magukon. Hamarosan képesek lesznek kisebb-nagyobb tárgyak mozgatására, repülésre, és még ki tudja, mire…

A zseniális ötlet, hogy egy bárki által beszerezhető kis kézikamerával mozifilmet forgasson valaki, nem új keletű. Az Ideglelés – The Blair Witch Projekt óta elsősorban a horrorfilmek területén készültek maradandó alkotások, ott a Paranormal Activity, a Rec, a már nagyban utazó Cloverfield, vagy a valódi Facebook-thrillerként aposztrofálható Catfish.

Joshua Trank filmje ugyanezt az élethű fikciót, „a haverommal videózzuk egymást” szubjektív érzését kelti életre, csak sci-fiben. Az ötlet mellett a technikai kivitelezés is kiváló, a rángatózó és szemcsés kézikamerás képek ideje lejárt. Minden élethű és életszerű, persze a kamera is lebeg. A remekül teljesítő szereplők között sincsenek sztárok, ami megint csak erősíti a valóságérzetet és a párbeszédek nagy része is elhangozhatna valódi tinédzserek közt.

A történet szépen felépített íve nemcsak a szuperképesség kiteljesedését mutatja be, hanem a srácok fejlődését is, különös tekintettel Andrew-ra. Az apja által verbálisan és fizikailag is bántalmazott fiú jövője meg van pecsételve. Mert míg a filozófus alkatú Matt szabályokat állít fel, az érzékeny, páriaként kezelt Andrew úgy érzi, eljött az ő ideje, és csúcsragadozóként szabadjára engedi haragját. Amíg tehát látszólag a lebegő kavicsokat, összehorpadt autókat és felhők és épületek közötti szuperhősös fogócskát nézünk, valójában a hatalom természetét érintő súlyos morális dilemmával szembesülünk.

Kinek ajánljuk?

Aki nem csak a szemével lát. Nem sci-fi rajongóknak is.

Kinek nem ajánljuk?

Aki szerint szuperhősös filmben ne emlegessék Platónt, Schopenhauert és Jungot.

Chronicle – színes, magyarul beszélő, angol-amerikai sci-fi, 84 perc, 2012. Rendezte: Joshua Trank. Szereplők: Dane DeHaan (Andrew Detmer), Alex Russell (Matt Garetty), Michael B. Jordan (Steve Montgomery), Michael Kelly (Richard Detmer), Ashley Hinshaw (Casey), Anna Wood (Monica), Joe Vaz (Michael Ernesto). Forgalmazó: InterCom.

Hazai premier: március 1.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik