Kultúra

A bűn hálójában [filmpremier]

Remek színészek és menő háttérzene egy kínosan rossz akcióthrillerben. Steven Soderbergh a Fertőzés után ismét mellétrafált.

Egy szuperügynöknőt csapdába csalnak, ő meg bosszút áll. Ezt a tízből kilencszer szórakoztatóan elsüthető alaphelyzetet sikerült agyoncsapnia az utóbbi években pár igen gyenge filmet produkáló Soderberghnek. Ismét sztárparádéval dolgozik, de a forgatókönyv és a kivitelezés annyira csapnivaló, hogy az ember bosszankodva távozik a moziból. Nem ezt érdemli Michael Douglas, Antonio Banderas, Matthieu Kassowitz, Ewan McGregor, Channing Tatum, és a filmes Olümposz legifjabb istene, Michael Fassbender sem.

Malloryt, az ügynöknőt a teljesen jellegtelen, minden kisugárzástól mentes egykori kickboxoló, Gina Carano alakítja. Miközben üt, vág, tetőn fut és konspirál, felmerül a kérdés, vajon hogyan sikerült ilyen teljesen neutrális színészt találni, aki annyira sem érdekes, mint egy kitömött párduc. De a fájóan lapos történet többi figurája is kétdimenziós, nincs múltjuk, vagy ha van, az idejétmúlt közhelyekből áll.

A kaland a kanadai határvidéken kezdődik meneküléssel, majd flashbackben tudjuk meg, mi történt Barcelonában – kínai újságíró kiszabadítása a szobafogságból, és Dublinban – papás-mamás Fassbenderrel, míg egy pisztoly közbe nem szól; hogy aztán Új-Mexikóban összefussanak a szálak az aggódó történész papa házában. A lelassult akciójeleneteken és béna párbeszédeken a sztárok hibátlan színészi játéka és az Ocean’s trilógiából ismert David Holmes kellemes zenéje sem képes segíteni. Mallory arcán a bosszú szimbólumaként tükröződnek a vörös lángok – ez talán egy középiskolás filmklubban még megállja a helyét, de máshol nem.

Az Oscar-díjas Traffic és az Ocean’s Eleven-sorozat sikere után Soderbergh Che Guevara életrajzi filmje még nagyot szólt, de a legutóbb bemutatott, Fertőzés című sci-fi dráma már nem volt egy sikeres műfaji kísérlet. Úgy tűnik, az akcióthrillert sem kéne erőltetni. Lássuk be, nem lehet mindenben jónak lenni.

Kinek ajánljuk?

Akik okulásképpen megnéznének egy rossz akciófilmet.

Kinek nem ajánljuk?

Akik idegesek lesznek, ha kedvenc színészeiket csapnivaló filmben látják.

Haywire – színes, feliratos, amerikai akcióthriller, 93 perc, 2011. Rendezte: Steven Soderbergh. Szereplők: Gina Carano (Mallory Kane), Ewan McGregor (Kenneth), Michael Fassbender (Paul), Tim Connolly (Jason), Channing Tatum (Aaron), Michael Douglas (Coblenz), Antonio Banderas (Rodrigo), Michael Angarano (Scott), Bill Paxton (John Kane), Mathieu Kassovitz (Studer). Forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.

Hazai premier: március 1.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik