Kultúra

Egyelőre nem olvadnak össze a múzeumok

Elnapolhatja a kormány a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria március 1-jei határidővel tervezett egyesítését, a döntés oka a Galéria jelentős adósságállománya.

Az MTI értesülései szerint a kormány szerdai ülésén várhatóan támogatja a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának előterjesztését, amelyben Baán László a két intézmény egyesítésének elhalasztására tett javaslatot.

A távirati iroda úgy tudja, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) a közelmúltban kezdte meg a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) gazdálkodásának ellenőrzését. Az intézményben mindeddig több mint 100 millió forintos hiányt tártak fel. A Nemzeti Galéria költségvetését ráadásul az elmúlt hónapokban végrehajtott leépítések nyomán fizetendő több tízmillió forintnyi végkielégítés is terheli.

A két közgyűjteményt a vizsgálat lezárulta után egyesítenék, a tervezetthez képest várhatóan négy hónappal később, július 1-jén.

A Szépművészeti Múzeum és az MNG egyesítéséről – a Galéria beolvadása révén – egy 2011. október 20-i kormányhatározat rendelkezett, az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes megvalósításának részeként.

Baán László az Ötvenhatosok terén felépítendő múzeumi negyed koncepciójáért felelős kormánybiztosként korábban elmondta: a két gyűjtemény fizikailag a Műcsarnok mögött megvalósítandó, modern múzeumi épület elkészülte után egyesülhet újra, tervei szerint 2017-18-ra.

A kormányhatározat közzétételét követően, 2011. november 7-én a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója közölte, december 31-i hatállyal lemond tisztségéről, noha munkaviszonya az intézményegyesítés megvalósulásáig élt volna. Csák Ferenc az MNG-nek a Szépművészeti Múzeumba történő beolvasztásával indokolta döntését. A Nemzeti Galériát jelenleg megbízott főigazgatóként Szücs György vezeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik