Kultúra

A Somogyi-könyvtár heti programjai

Tiszai festméynek, Szőts István-emlékkiállítás, Veréb Simon színházi fotói, könyvajánló verseny

A város rejtett kincsei – festmények a Tiszáról
„Tiszai” festményekből rendezett kiállítással folytatódik A város rejtett kincseiből című, tavaly megkezdett sorozat, amely a szegedi városházán őrzött műtárgyakat tárja a nagyközönség elé. Idén a Tiszát és környező világát ábrázoló festményekből láthatunk válogatást a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. A közelmúlt és jelenkor művészei közül Erdélyi Mihály, Hemmert János, Pintér József, Pataki Ferenc, R. Pap Piroska, Szabó Miklós, Szekfű János, Szőke Győző, Tápay Lajos, Vlasics Károly képeiben gyönyörködhetnek a művészetkedvelők.
A tárlat egyben emléket állít az 1879. március 12-én pusztító szegedi nagy árvíznek.
A Dél-alföldi piktúra – válogatás a város rejtett kincseiből II. című kiállítás március 1-től április 11-ig tekinthető meg.

Emberek a havason – kiállítás Szőts Istvánról
Száz éve született Szőts István filmrendező, akinek munkásságát olyan alkotások fémjelzik, mint az Emberek a havason vagy az Ének a búzamezőkről című filmek. Szőts István festőnek készült, de vonzódása erősebbnek bizonyult a 19. század végén született új művészeti ág, a film iránt. Alkotói pályáját, hányatott életútját kamara-kiállítás mutatja be a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában. A könyvtár dokumentumaiból készített összeállítás március 1-től április 11-ig látható.

Idézetek fényképezőgéppel
A Szegedi Nemzeti Színház februári bemutatóiról készült fotókból nyílik kiállítás a Somogyi-könyvtárban. A Kisszínházban a legtöbbet játszott kortárs német drámaíró, Roland Schimmelpfennig Nő a múltból című darabaját állította színpadra Bodolay Géza. A Nagyszínház közönségének Leonard Bernstein világhírű musicaljét, a West Side Storyt mutatták be. Rendező-koreográfus: Juronics Tamás, a díszleteket és jelmezeket Kentaur tervezte.
Veréb Simon fölvételei pillanatképek formájában adják vissza az előadások atmoszféráját. Az Idézetek fényképezőgéppel – fotók a Szegedi Nemzeti Színház februári bemutatóiról című kiállítás március 1-től április 4-ig látható a könyvtár földszintjéről nyíló Internet-térben.

Ajánlja kedvenc könyvét!
Újabb fordulójához érkezett a Somogyi-könyvtár tavaly indított könyvajánló programja, amelynek résztvevői megoszthatják olvasmányélményeiket. Műfaji-terjedelmi megkötés nincs, hiszen akár néhány gondolatban összefoglalható, mi ragadta meg az olvasót egy regény, verseskötet, vagy bármely más témájú könyv forgatása közben.
A Somogyi-könyvtár honlapján legközelebb március 5-én, hétfőn teszik közzé a legjobbnak ítélt könyvajánlót, amelynek szerzőjét ezúttal is jutalmazzák.
A játék részletei és az eddig díjazott írások könyvtár internetes oldalán olvashatók:
http://www.sk-szeged.hu/programok/jatekok-palyazatok/1679-ajanlja-kedvenc-koenyvet.html

Ajánlott videó

Olvasói sztorik