Kultúra

Ingyenes égi pásztázás

P. Horváth Ágnes
P. Horváth Ágnes

2012. 02. 27. 17:08

Fehérváron 20 cm átmérőjű tükrös távcsővel bárki figyelheti a holdkrátereket.

Bemutatót tartanak február 28-án, 29-én, március 1-jén és március 3-án 18 órától 20 óráig a Terkán Lajos csillagvizsgáló tagjai, az Alba Pláza előtti téren.
A szakemberekkel válaszolnak az érdeklődők kérdéseire is.

A megadott időpontokban láthatók a legrészletesebben a Hold felszínén lévő kráterek és más érdekes alakzatok, mivel égi kísérőnk felszínére súrolófényben esnek a Nap sugarai. Az égi kínálatban szerepelnek még a Jupiter holdjai és felhősávjai továbbá a híres Orion-köd, amelyben ma is születnek csillagok.

A bemutatókat a Terkán Alapítvány szervezi a székesfehérvári önkormányzatától elnyert pályázat révén. A cél az, hogy az, hogy minél többen kapjanak ízelítőt az égbolt szépségéből és a későbbiekben ellátogassanak az „anyaintézménybe” is.

A kezdeményezés nem új keletű. A fehérvári csillagda alapítója, Hajmási József a 60 évek második felében hosszú éveken keresztül tartott bemutatókat itt, a Liszt Ferenc utca sarkán.

A Szabadművelődés Háza tetején található csillagvizsgálóban minden hétfőn a 10-14 éves korosztálynak tartanak szakköri foglalkozásokat. Pénteken 18 órától a középiskolásokat várják, de bárkit fogadnak. Most indul a tavaszi bemutatási időszak is, és minden hétfőn, szerdán és pénteken 19 órától távcsöves bemutatóra várják az érdeklődőket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nikola Gruevski, Macedonia's prime minister, speaks during the 10th Bloomberg BusinessWeek European Leadership Forum, in London, U.K., on Tuesday, Nov. 23, 2010. The one day conference brings together key speakers from Government, Finance and International companies at City Hall, in London. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.