Kultúra

Ingyenes égi pásztázás

P. Horváth Ágnes

2012. 02. 27. 17:08

Fehérváron 20 cm átmérőjű tükrös távcsővel bárki figyelheti a holdkrátereket.

Bemutatót tartanak február 28-án, 29-én, március 1-jén és március 3-án 18 órától 20 óráig a Terkán Lajos csillagvizsgáló tagjai, az Alba Pláza előtti téren.
A szakemberekkel válaszolnak az érdeklődők kérdéseire is.

A megadott időpontokban láthatók a legrészletesebben a Hold felszínén lévő kráterek és más érdekes alakzatok, mivel égi kísérőnk felszínére súrolófényben esnek a Nap sugarai. Az égi kínálatban szerepelnek még a Jupiter holdjai és felhősávjai továbbá a híres Orion-köd, amelyben ma is születnek csillagok.

A bemutatókat a Terkán Alapítvány szervezi a székesfehérvári önkormányzatától elnyert pályázat révén. A cél az, hogy az, hogy minél többen kapjanak ízelítőt az égbolt szépségéből és a későbbiekben ellátogassanak az „anyaintézménybe” is.

A kezdeményezés nem új keletű. A fehérvári csillagda alapítója, Hajmási József a 60 évek második felében hosszú éveken keresztül tartott bemutatókat itt, a Liszt Ferenc utca sarkán.

A Szabadművelődés Háza tetején található csillagvizsgálóban minden hétfőn a 10-14 éves korosztálynak tartanak szakköri foglalkozásokat. Pénteken 18 órától a középiskolásokat várják, de bárkit fogadnak. Most indul a tavaszi bemutatási időszak is, és minden hétfőn, szerdán és pénteken 19 órától távcsöves bemutatóra várják az érdeklődőket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Balatonfenyves, 2014. június 13.
Gardatetemek a Balaton partján, Balatonfenyvesnél 2014. június 13-án. Az elmúlt napokban mintegy 20 ezer gardatetemet gyűjtöttek be a Balatonnál, a halpusztulás oka egyelőre ismeretlen.
MTI Fotó: Varga György

Temetővé válhat a Balaton egy időre

Andratx, 2018. június 11.
Villámok cikáznak az égbolton a Baleár-szigeteken fekvő Andratx felett 2018. június 11-én. (MTI/EPA/Cati Cladera)

Időjárás: egyre nagyobb veszélybe kerülünk

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.