Kultúra

Ingyenes égi pásztázás

Fehérváron 20 cm átmérőjű tükrös távcsővel bárki figyelheti a holdkrátereket.

Bemutatót tartanak február 28-án, 29-én, március 1-jén és március 3-án 18 órától 20 óráig a Terkán Lajos csillagvizsgáló tagjai, az Alba Pláza előtti téren.
A szakemberekkel válaszolnak az érdeklődők kérdéseire is.

A megadott időpontokban láthatók a legrészletesebben a Hold felszínén lévő kráterek és más érdekes alakzatok, mivel égi kísérőnk felszínére súrolófényben esnek a Nap sugarai. Az égi kínálatban szerepelnek még a Jupiter holdjai és felhősávjai továbbá a híres Orion-köd, amelyben ma is születnek csillagok.

A bemutatókat a Terkán Alapítvány szervezi a székesfehérvári önkormányzatától elnyert pályázat révén. A cél az, hogy az, hogy minél többen kapjanak ízelítőt az égbolt szépségéből és a későbbiekben ellátogassanak az „anyaintézménybe” is.

A kezdeményezés nem új keletű. A fehérvári csillagda alapítója, Hajmási József a 60 évek második felében hosszú éveken keresztül tartott bemutatókat itt, a Liszt Ferenc utca sarkán.

A Szabadművelődés Háza tetején található csillagvizsgálóban minden hétfőn a 10-14 éves korosztálynak tartanak szakköri foglalkozásokat. Pénteken 18 órától a középiskolásokat várják, de bárkit fogadnak. Most indul a tavaszi bemutatási időszak is, és minden hétfőn, szerdán és pénteken 19 órától távcsöves bemutatóra várják az érdeklődőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik