Kultúra

A tévében: összeomlás, végjáték, remény

Oscar-átadás előtt, VV5-finálé után vagy helyett, a tél utolsó hétvégéjének utolsó napján.

Nincsnek illúzióim, tudom, hogy a VV5 majdnem négyórás Fináléjába rengetegen belenéznek majd, hogy eldőljön, ki nyeri a zsozsót, és ki gondolja magát celebritásnak pár hétig – hogy aztán indulhasson az RTL Klub tavaszi, megváltozott műsorstruktúrája.Aki ezen túl is akar tévézni (illetőleg másként tervezi eltölteni a vasárnap estéjét)azoknak a következőket ajánlom:

21:00, Filmmúzeum,  Ó, testvér, mondd, merre visz az utad?
A Coenektől megszokott keserédes film három megszökött rabról a 30-as évek recessziótól sújtott Amerikájában. George Clooney először adta jelét színészi képességeinek (melyek kifejlődéséért az 1:30-kor kezdődő 84. Oscar-gálán átveheti a szobrot az Utódokban nyújtott alakításáért, bár a befutónak Jean Dujardin tűnik), a nagy menekülésben John Turturro és Tim Blake Nelson lekötelezettje – mivel össze vannak láncolva. 

21:15, sport1, Atletico Madrid – Barcelona
A Barcelona 10 ponttal van lemaradva a Real Madrid mögött, úgyhogy eléggé úgy tűnik, elment az idei bajnoki cím (főleg, hogy a Real rendre 12 emberrel lép pályára, a tizenkettediket álcázásképp fekete ruhába öltöztetik). Ettől függetlenül a rangadó az rangadó: az Atletico ellen valószínűleg ugyanaz dönt majd, mint a Valencia (vagy lényegében bárki) ellen – hogy egy Lionel Messi nevű játékos mennyire lesz majd játékos kedviben. Meglátjuk.


22:00, National Geographic, A Costa Concordia tragédiája
Hamar elkészült a 21. század egyik legvisszásabb hajós balesetéről szóló dokumentumfilm. A munkatársának kedveskedni akaró, később végtelen gyávának bizonyuló kapitány okozta süllyedés történetét, köztük a hősies utasokkal (mint Fehér Sándor magyar hegedűs, aki életveszélyben lévő gyerekekért áldozta fel életét) most sok, eddig még nem látott, mobiltelefonnal készült felvétellel elegyítve ismerhetjük meg. 

22:30, Story4, Kromofóbia
A Fiennes családnak elég jó dolga van, ha akarnak készíteni egy filmet, Martha megrendezi, Magnus megírja hozzá a zenét, Ralph (vagy Joseph) eljátszik benne egy szerepet, és hívja a színészbarátait. A Kromofóbia is így készülhetett – egy tekintélyes, jó nevű, köztiszteletben álló angol arisztokrata családról sokáig nem derül ki, hogy mit is művelnek a háttérben, a színfalak mögött, de egy újságíró barát leleplezi őket, amitől már csak az a kérdés marad hát, hogy ki hány sebbel, zzúódással ússza meg az összeomlást. Játssza a nagy összeomló Kristin Scott Thomas, Damian Lewis, Ben Chaplin, Ian Holm. 

0:00, m1, A semmi ágán
Aki az Oscar-átadásig (mert tudja fogni orf1-et) még megnézne valamit, annak Hal Hartley fiatalosan komoly filmjét ajánljuk, mely ifjú szíveket ültet rá a címben szereplő ágra – és ad még némi haladékot a megöregedés, begyöpösödés ellen. A karizmatukus, generációknak ikont jelentő Martin Donovan főszereplésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik