Kultúra

Mindenki szereti a bálnákat [filmpremier]

Hogyan fogtak össze az eszkimók, a Greenpeace, egy olajtársaság, valamint az amerikai és a szovjet hadsereg egy bálnacsalád megmentéséért? A felemelő történetet az élet írta.

Még a hidegháborús nyolcvanas években, Reagan elnöklése idején történt az eset, hogy egy alaszkai kisvárosi televíziós, Adam Carlson (John Krasinski) riportot készített három szürkebálnáról, akiket az északi sarkkör gyorsan szilárduló jege fogságba ejtett. Nem gondolta volna, hogy élete legfontosabb sztoriját csípte meg. Pedig hamarosan egymásnak adták a kilincset a szenzációhajhász újságírók, egy olajmágnás, a hadsereg katonái, még maga az elnök is felemelte a kagylót.

A legfontosabb szerepet azonban Adam ex-barátnője, a Greenpeace-es Rachel Kramer (Drew Barrymore) játszotta, aki amellett, hogy vadul ágált a környezetpusztítás ellen, nem átallott lemerülni a jeges vízbe, hogy közelebbről is ellenőrizze a hatalmas vízi emlősök egészségi állapotát. Végül nemzetközi összefogással sikerült átjárót nyitni az eltorlaszolt partszakaszon, és a bálnák megmenekültek.

Környezetvédelmi témában egyszerre informatív és szórakoztató mozit készíteni nem könnyű. Ken Kwapis tutira ment. Az alaptörténet ürügyén jó érzékkel és humorral mutatja be, hogy gyakorlatilag minden szinten a jó pr a lényeg, és azt is, hogy hányféle médiamunkás létezik. Van, akit csak a hírnév érdekel; van, akit az ügy is, és van, aki a kritikus pillanatban leteszi a kamerát, és csákányt ragad. Akad emellett romantikus szál és a történeti hűség kedvéért archív felvételek is.

Minden korosztály megtalálhatja a magának való hőst ebben a filmben. A gyerekek azonosulhatnak a történetet elmesélő, talpraesett eszkimó fiúval és izgulhatnak a bálnákért. A celebekre éhezőknek ott van a négyéves korától színészkedő Drew Barrymore, a sorozatkedvelőknek John Krasinski (Office) és a csinos szőke riportert alakító Kristen Bell (Veronica Mars, A pletykafészek). Középkorú hölgyek pedig az őszen is jóképű Ted Danson játékát élvezhetik az olajmogul szerepében. Nem az év családi filmje, de bizonyíték, hogy talán mégsem érett meg a pusztulásra az emberiség.

Kinek ajánljuk?

Környezettudatos családoknak és médiaszakos hallgatóknak kötelező. A természetrombolásra érzéketlen embereknek pláne.

Kinek nem ajánljuk?

Akinek annyira elege van a télből, hogy csak pálmafás filmeket bír nézni.

Big Miracle – színes, feliratos, amerikai romantikus dráma, 107 perc, 2012. Rendezte: Ken Kwapis. Szereplők: Drew Barrymore (Rachel Kramer), John Krasinski (Adam Carlson), Kristen Bell (Jill Jerard), Stephen Root (Haskell kormányzó), Dermot Mulroney (Scott Boyer), Ted Danson (J. W. McGraw), Vinessa Shaw (Kelly Meyers). Forgalmazó: UIP-Duna Film.

Hazai premier: február 23.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik