Kultúra

Téltemetés és álmenyasszony Ágfalván

Vidám téltemetést és bolondos lakodalmast tartanak február 22-én, szerdán a Győr-Moson-Sopron megyei Ágfalván.

Évszázados német népszokás szerint hamvazószerdán maskarába öltözik a magyar-osztrák határ menti falu apraja-nagyja, sőt a szomszédos burgenlandi településekről érkező vendégek is jelmezbe öltözve emelik a télbúcsúztató hangulatát – mondta Böhm András, a rendező Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke az MTI-nek kedden.

A menet körbejárja a községet, s a megállóhelyeken, köztük a tájháznál és az Egyesületek Házánál, no meg a lányos házaknál fánkkal, kuglóffal, forralt borral, teával és egyéb finomságokkal vendégelik meg a jókedvű társaságot. A süteményeket az ágfalvi asszonyok készítik és a különlegességekkel megvendégelik a téltemetés valamennyi résztvevőjét. Csupán pogácsából húsz kilogrammot sütnek jelezve, hogy nem kevés érdeklődőre számítanak – jegyezte meg az elnök.

A menet élén négy fiú viszi vállán a koporsót, „benne a téllel”. A menetben vonul a bolondos lakodalmas két főszereplője, a menyasszony és a vőlegény, a hagyomány szerint mindkét figurát fiúk alakítják. A testes, langaléta menyasszony mellett cingárnak tűnik majd a vőlegény, hogy szokatlan megjelenésükkel fokozzák a közönség jókedvét – ismertette a koreográfiát a nemzetiségi önkormányzat vezetője. A tréfás esküvői szertarást a helyi fúvószenekar muzsikája kíséri.

Böhm András elmondta: több határ menti magyar és burgenlandi községben élt egykor ez a tradíció. 1917-ben, majd a ’20-as és a ’30-as években készült fényképek őrzik az egykori vidám események emlékét. Ma már viszont másutt nem, csupán Ágfalván tartják életben ezt a népszokást hamvazószerdán, a húsvét előtti negyvennapos nagyböjt kezdetén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik