Kultúra

A pannonhalmi borkultúra régen és ma

24.hu
24.hu

2012. 02. 20. 20:29

Népek országútja… helytörténeti sorozat keretein belül a pannonhalmi bencés apátság szőlő- és borkultúrájáról tartanak előadást február 21-én Győrben.

Népek országútja… helytörténeti sorozat keretein belül, Pannónia szőlőskertje – A pannonhalmi bencés apátság szőlő- és borkultúrája régen és ma címmel tartanak előadást Dénesi Tamás levéltáros és Liptai Zsolt, az apátsági pincészet borásza február 21-én, 17 órától a győri Bezerédj-kastélyban.

A bencés monostor szőlőktől övezve békét és rendezettséget közvetít a bölcsen és erővel munkálkodó kéz nyomaként”. Feltámadt egy nagy legenda, s vele együtt egy borvidék is. A bencések az apátság alapításától kezdve művelték a borászat mesterségét, a pannonhalmi borról azonban az utóbbi ötven évben vajmi keveset hallottunk.

A pincészet 2001-ben nagyszabású telepítésekbe kezdett, olyan szőlőfajták kerültek a “három dombra”, melyek kitűnően érzik magukat e kissé hűvös klímán. Az előadások után borbemutatóval és borkóstolóval várják a látogatókat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Balatonfenyves, 2014. június 13.
Gardatetemek a Balaton partján, Balatonfenyvesnél 2014. június 13-án. Az elmúlt napokban mintegy 20 ezer gardatetemet gyűjtöttek be a Balatonnál, a halpusztulás oka egyelőre ismeretlen.
MTI Fotó: Varga György

Temetővé válhat a Balaton egy időre

Andratx, 2018. június 11.
Villámok cikáznak az égbolton a Baleár-szigeteken fekvő Andratx felett 2018. június 11-én. (MTI/EPA/Cati Cladera)

Időjárás: egyre nagyobb veszélybe kerülünk

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.