Kultúra

Dzsesszlegenda Budapesten

A Művészetek Palotájában lép fel a 74 éves Charles Lloyd.

„Charles Lloyd kincs a világ számára” – nyilatkozta az amerikai szaxofonosról Carlos Santana gitáros. A The New York Times pedig így írt róla: „ha követjük Charles Lloyd munkásságát, a jazz fél évszázadon átívelő nagyszerű története rajzolódik ki számunkra”.

Lloydot gyerekkorától körülvette a jazz és a blues, a műfaji sokszínűség mindig is jellemző maradt törekvéseire. Az ötvenes évek végén Ornette Colemannal és Eric Dolphyval belekóstolt az avantgárdba, majd 1960-ban Chico Hamilton zenekarának művészeti vezetője lett. Még mielőtt 1966-os, Forest Flower című, a Monterey popfesztiválon rögzített albumával elindult volna a világhírnév felé, már olyan ikonokkal dolgozott együtt, mint John Coltrane, Miles Davis, Charles Mingus és Cannonball Adderley. Saját kvartettjét pedig a mára szintén legendaszámba menő Keith Jarrett zongorista, Jack DeJohnette dobos és Cecil McBee bőgős alkotta.

A Forest Flower – melyen a jazz modális és avantgárd irányzatai mellett a Lloydot mindig is lenyűgöző tradicionális keleti zenék hatása egyaránt érezhető – a jazztörténet egyik legnagyobb, milliós példányszámban eladott lemeze lett, melyet szüntelenül játszottak a rádiók is. Ennek köszönhetően kapott vendégművészi felkéréseket Jimi Hendrix, a Cream és a Grateful Dead koncertjeire.

Egy ideig Lloyd távol maradt a színpadtól és a stúdiótól, hogy a meditáció segítségével belső útját járja, ahonnan a néhai Michel Petrucciani zongorista térítette vissza a koncertezés és lemezkészítés világába. A nyolcvanas évek óta változó felállású zenekaraival a rangos ECM lemezkiadónál jelennek meg albumai, melyeken olyan társakkal hallhatjuk, mint John Abercrombie, Brad Mehldau, Zakir Hussain vagy Jason Moran.

Február 25-én Charles Lloyd a Sky Trio elnevezésű formációjával lép fel: Larry Grenadier bőgőzik, és Gregory Hutchinson dobol. Őket nemrégiben Pat Metheny, illetve Joshua Redman oldalán láthattuk Budapesten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik