Kultúra

Lennonról tart előadást Plesi a zenész kiállításán

Lennon(1)(1024x768).png (Lennon)
Lennon(1)(1024x768).png (Lennon)

Február 20. Hétfő. 19:00. REÖK (Szeged, Tisza Lajos krt. 56.)

„Beatlesen innen – Lennon túl” címmel tart rocktörténeti előadást a szegedi egyetem közkedvelt oktatója, Pleskonics András a REÖK-ben hétfőn: a legendás beatle képzőművészete és zenei karrierje kerül egymás mellé a kiállítótermekben.

A REÖK The art of John Lennon kiállítása rendhagyó módon a legendás zenész képzőművészeti irányultságát hangsúlyozza, melyről talán kevesebben tudnak, mint amennyien zseniális dallamait és ikonikus dalszövegeit ismerik. Ezen a tényen sokat segíthet a szegedi tárlat, melyen számos izgalmas, egyértelmű képzőművészeti értékkel bíró alkotást láthatnak az érdeklődők.

Fotó: Bozsó Krisztián

Persze elmaradhatatlan „kiegészítők” Lennon világsikerű gyémántlemezei, ismert és kevésbé ismert portréi, személyes tárgyai, melyek izgalmas rocktörténeti keretbe foglalják a hóbortos, furcsa arcokat, mesebeli lényeket ábrázoló litográfiákat, grafikákat. Az itt látható rajzok mégis leginkább John Lennonra, a képzőművészre, férjre és apára irányítják a figyelmet.

 

Február 20-án, hétfőn 19 órától Pleskonics András, a szegedi egyetem közkedvelt (r)ocktatója rövid időre gondoskodik arról, hogy a vizuális élmény mellé társuljon egy kis akusztikai beat-varázslat: „Beatlesen innen, Lennon túl” címmel tart rocktörténeti órát az érdeklődőknek. A zenés emlék-elmélkedés – ahogyan ő fogalmaz – a „vezér-bogár” rövid, ám annál tartalmasabb művészi életét igyekszik majd felidézni.


Fotó: Bozsó Krisztián

A zenei bejátszások között élő produkciók is elhangzanak majd, illetve a feldolgozások mellett a zenész írásaiból is idéznek az est résztvevői: Pleskonics vendégei mindmáig (lélekben is) fiatal Beatles-hívő zenészek és előadók, Berényi Csaba, Kocsor András, Török Dénes, Vitay Dóra és Zelei Zoltán.

 

Így kerül egymás mellé a kiállítótermekben egy est erejéig Lennon „ceruza-művészete” és zenei tevékenysége. A lángész-bomba garantáltan robbanni fog, mindenféle művészeti megközelítésben, úgyhogy kár volna kihagyni. A rocktörténeti előadáson a kiállításra szóló jegyárakon – 1000 illetve kedvezményes 800 forintért – lehet részt venni, érdemes előre megváltani a belépőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik