Kultúra

Utódok [filmpremier]

Hogyan éli meg a kétgyerekes apa, hogy haldokló felesége szeretőt tartott? Családi tragikomédia George Clooney Golden Globe-díjas alakításával.

Matt King (Clooney) számára Hawaii nem a szerelem és a boldogság virágillatú képeslap-szigete. Ő itt él, és ugyanazokkal a problémákkal kell megküzdenie, mint bárkinek a világon. Utóbbi éveit teljesen ügyvédi munkájába temetkezve töltötte, nem csoda hát, hogy amikor felesége egy motorcsónak baleset után kómába kerül, két renitens lányával alig találja meg a hangot. Miközben igyekszik felkészíteni őket és magát a végső búcsúra, kiderül, hogy az asszonynak viszonya volt. Az első sokk után fogja lányokat, és átrepülnek Kauai szigetre, ahol a családi örökség, egy érintetlen erdő és partszakasz áll. Ennek eladásáról hamarosan döntenie kell, a seregnyi kuzin már feni a fogát a pénzre. És ha már ott van, meglátogatja a közelben nyaraló szeretőt is.

Hogyan viseljük méltósággal az élet csapásait? Ez kérdés újra és újra felmerül, főleg miután szülővé váltunk, és a tét már nem csak saját túlélésünk és boldogságunk, hanem utódainké is. Ez foglalkoztatja a Kerülőutakért Oscar-díjat kapott Alexander Payne rendezőt is új filmjében, amelynek főszerepét a világ legkelendőbb agglegényére osztotta.

A kihívásokat a kamera mindkét oldalán kedvelő George Clooney most igazán megmutatja, milyen sokoldalú színész: egyszerre esendő és határozott, higgadt és fájdalommal teli. A tizenhét évesen már igen sokat látott nagyobbik lányt, Alexandrát alakító Shailene Woodleyval különösen szépen rezonálnak egymásra. De a további mellékszereplők is kiválóak, akik mindahányan gördítenek egyet a sztorin kliséveszély esetén: Alex barátja, a lelassult Sid (Nick Krause), a szerető felesége (Judy Greer), vagy a kőkemény, tagadásból jeles após (Robert Foster), aki még egy remekbe szabott balegyenest is kioszt a film egyik legviccesebb jelentében. Payne egyszerűen, átélhetően, és igaz módon szól búcsúról, fájdalomról ebben a keserédes, sok humorral finomra hangszerelt, Golden Globe-nyertes, öt Oscar-díjra jelölt drámában.

Kinek ajánljuk?

Akik valódi emberi érzéseket szeretnének látni.

Kinek nem ajánljuk?

Akik szerint Hawaii egyet jelent a virágkoszorúval, a szörfdeszkával és a hulatánccal.

The Descendants – színes, feliratos, amerikai filmdráma, 115 perc, 2011. Rendezte: Alexander Payne. Szereplők:George Clooney (Matt King), Shailene Woodley (Alexandra King), Amara Miller (Scottie King), Nick Krause (Sid), Patricia Hastie (Elizabeth King), Grace A. Cruz (Scottie tanára), Karen Kuioka Hironaga (Barb Higgins). Forgalmazó: InterCom.

Hazai premier: február 16.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik